• Menu
  • Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Hur fungerar det?

Header Right

Hur fungerar

  • Bilar
  • Ekonomi
  • Hem & Trädgård
  • Hälsa
  • Kroppen
  • Mat
  • Resa
  • Samhälle
  • Teknik
  • Vetenskap
  • Bilar
  • Ekonomi
  • Hem & Trädgård
  • Hälsa
  • Kroppen
  • Mat
  • Resa
  • Samhälle
  • Teknik
  • Vetenskap

Hur fungerar en ficklampa?

Senast uppdaterad: maj 2, 2019 Teknik

Vad har dessa tre situationerna gemensamt: Att leta efter bilnycklarna under bilsätet, att hitta proppskåpet under ett strömavbrott och att göra läskiga effekter under tiden man berättar en spökhistoria?  - En ficklampa såklart!

Ända sedan sent 1800-tal har vi kunnat använda det bärbara belysningsverktyget ficklampan. Fast på den tiden var namnet ficklampa lite missvisande, då det var alldeles för stor för att stoppa ner i fickan.

Tack och lov så är vi nu i modernare tider där vi kan välja bland en hel djungel av ficklampor, stora eller små, tillräckligt svaga för att kunna läsa sin bok utan att väcka sin partner, eller tillräckligt starka för att tillaga en kalkon. Men hur fungerar ficklamporna egentligen?

det Korta svaret:

En ficklampa börjar lysa när man trycker på strömbrytaren, då en av de strömledande trådarna leds till den andra tråden som är kopplad direkt till glödlampan. I den sitter en glödtråd som blir het och avger ljus när strömmen förflyttar sig till den.

Vanliga ficklampor

Det finns otroligt många olika modeller av ficklampor på marknaden idag och självklart skiljer konstruktionen av de olika lamporna åt. Men, den grundläggande funktionerna och egenskaperna för ficklamporna ser ut ungefär såhär:

Den vanligaste typen av ficklampor fungerar när 6 saker samarbetar med varandra. Dessa saker inkluderar en strömbrytare, en glödlampa, en reflektor, en fjäder och ett batteri eller en annan typ av strömkälla.

När man trycker på strömbrytaren börjar glödlampan lysa genom att en av de strömledande trådarna leds till den andra tråden som är kopplad direkt till glödlampan. I den sitter en glödtråd som blir het och avger ljus när strömmen förflyttar sig till den.

I ficklampan sitter det också en reflektor i järn som reflekterar ljusen genom linsen och gör att ljusstrålarna riktas utåt dit du riktar lampan. Utan linsen hade ljuset spridits brett åt alla håll och kanter.

Tryck på strömbrytaren igen för att bryta strömledningarna och släcka lampan.

En person som lyser med en ficklampa.

LED-ficklampor

De modernare LED-ficklamporna har ökat drastiskt i våra hem och verktygslådor de senaste åren. Det som skiljer sig mot traditionella ficklampor med glödlampor med glödtråd är att lysdioden i en LED-lampa lyser rejält mycket starkare.

En LED-ficklampa kräver kylflänsar som leder bort spillvärmen från lysdioden, annars kan den överhettas och skada elektroniken. Bland de modernaste LED-ficklamporna är det oftast så att om kylflänsarna inte är tillräckligt starka för att kyla ned lysdioden fullt ut så sänks automatiskt lampans ljusstyrka av integrerade värmekretsar om lampan börjar bli för varm.

En riktigt bra LED-ficklampa har däremot en tillräckligt bra kylförmåga och kommer att leverera en kontinuerligt stark ljusstyrka.

Batteri

Utan batteri, inget ljus. Men hur fungerar det egentligen? När strömbrytaren slås på så går strömmen från batteriets minuspol, igenom hela lampans kropp, hela vägen fram till lysdioden. Alla batterier tappar mer styrka ju mer de används. Från sekunden lampan tänds, till att batteriet har blivit helt urladdat så sjunker cellspännnigen konstant.

Ett nyladdat batteri kan till exempel ha en cellspänning på 4 volt, men endast ha en spänning på 2 volt kvar när det blir urladdat. För att det inte ska påverka ljusflödet i ficklampan, så sitter det i den en elektronisk drivkrets som ser till att ljusflödet hålls konstant. Detta gör den genom att mata på med mer ström till lysdioden i takt med att batteriets volt sjunker.

Det finns många olika typer av batterier i ficklamporna på dagens marknad, allt från vanliga AAA-batterier till uppladdningsbara batterier. Vi föredrar den uppladdningsbara varianten, eftersom de är både mer miljövänliga och ekonomiska då du inte behöver köpa nya batterier hela tiden.

Ficklampans historia

Kan du föreställa dig hur det var att leva i en värld utan ficklampor? Tänk att behöva ge sig ge sig ut mitt en blåsig och regnig natt med levande ljus eller lyktor, det måste ha varit läskigt och ibland till och med farligt utan att kunna se var man går om ljuset släcks eller brinner ut.

Dessutom behövde man oroa sig för att inte starta någon eldsvåda. Hur gjorde man förresten läskiga ljuseffekter under tiden man berättade spökhistorier runt lägerelden? Nej, det var nog en stor lättnad när ficklampan kom till världen!

Ficklampan föddes efter att två andra uppfinningar kom till världen. Det handlar om torrbatteriet och miniatyrglödlampan. Nu fanns det möjlighet att ge ström åt en lampa tillräckligt liten för att bära i handen, utan att oroa sig över att bära runt på ett batteri som var mycket ömtåligt och riskerade att läcka farliga vätskor. 1899 tändes bokstavligt talat en lampa ovanför huvudet för uppfinnaren David Misell och vips, så kom den första ficklampan till världen!

Idag har ficklamporna utvecklats enormt och de flesta använder idag ficklampor med  lysdioder som ger ett starkare och klarare ljus än traditionella glödlampor med glödtråd.

Världens starkast lysande ficklampa 

Vi förflyttar oss till 2015 och en annan Daniel som älskar ficklampor. Daniel Riley var trött på långa mörka nätter och ficklampor med strålar som knappt nådde längre än till tårna och bestämde sig för att skapa världens starkast lysande ficklampa. Den här värstingen är skapat av en rad mycket kraftfulla 100W LED-lampor, som tillsammans kom upp i 1000W och imponerande 90.000 lumen.

De flesta ficklamporna på marknaden ligger på mellan 100 och 1500 lumen. De är ganska ljusa ändå. Daniels ficklampa mätte 90.000. Kan du tänka dig hur ljust det blev? Men när vi går vidare till detaljerna så känns det som att historien om ficklampans födelse på 1800-talet upprepar sig igen.

 Återigen har vi en Daniel med en lysande ficklampa, men lampan är alldeles för stor och klumpig för att kunna ha den i fickan. Dessutom drar den så mycket kraft att batteriet bara räcker i ca 10 minuter. Som tur är verkar vi ju ha utvecklingen på vår sida, så snart är det mycket troligt att varje människa kommer kunna ha tillgång till en 90.000 lumen-ficklampa i fickan. Eller kan vi kalla det en ficksol?

En ficklampa som är påslagen och ligger på ett bord.

Ficklampestekt kalkon, någon? 

Det finns faktiskt en del riktigt starka lampor ute på marknaden redan. För ca 200 dollar kan The FlashTorch, en 4100 lumen-lampa med intensivt vitt ljus bli din. Just denna lampa är så stark att den kan starta en eld och till och med steka ett ägg! 6 av dem tillsammans sägs till och med kunna tillaga en hel kalkon. Om det stämmer eller inte kan vi inte svara på.

Lumen

Lumen hit och lumen dit. Men vad betyder det egentligen? Lumen är en mätning på en lampas ljusflöde, alltså hur starkt sken lampan ger ifrån sig. Nedan har vi gjort en liten lista där vi försöker förklara hur starkt lamporna med olika lumen lyser, för att göra dig mer upplyst!

70-200 lumen - Här har vi en lampa som inte lyser särskilt starkt. Tänk dig den röda lampan där bak på en cykel. Den lyser ju tillräckligt mycket för att du ska synas i mörkret, men du hade ändå knappt sett någonting framför dig om du hade använt den som ficklampa.

200-400 lumen - Nu börjar lamporna kunna lysa upp en del, 200-400 lumen motsvarar en bra mysbelysning i hemmet, eller en läslampa. 200-400 lumen i en ficklampa med smalare spridningsvinkel ger däremot ett något kraftigare ljus, jämfört med samma lumen i en glödlampa. Det är en helt okej ficklampa som absolut gör sitt jobb!

400-700 lumen - Nu snackar vi riktigt bra ficklampor. 400-700 lumen används som starka taklampor i de flesta hem och tänk dig då hur starkt ljuset blir när du riktar en smalare ljusstråle från din ficklampa. Utan problem kan du använda dessa ficklampor i mörka skogar och känna dig trygg med att ha den i hemmet om det skulle bli strömavbrott!

700-2000 lumen - En ficklampa mellan 700-2000 lumen är otroligt ljus. Den kan lysa upp vilken mörk natt som helst och få dig att se saker ur ett annat ljus.

2000+ lumen - En värsting till ficklampa på över 2000 lumen lyser så starkt att du måste tänka på att rikta bort den från mötande bilar, cyklister eller liknande under din kvällspromenad, annars riskerar de att bli bländade och åka ner i diket. Dessa ficklampor drar som tidigare nämnt extremt mycket ström och har därför inte ett batteri som varar särskilt länge.

Ett varningens ord - nu när du vet på ett ungefär hur mycket ljus ett antal lumen motsvarar, så kan det vara lätt att stirra sig blind på dessa siffror nästa gång du ficklampsshoppar. Tyvärr är denna siffran ganska lätt för tillverkare att fuska med, vilket många också gör eftersom det är den främsta säljpunkten bland djungeln av ficklampor.

Det innebär att du riskerar att komma hem med en ficklampa på 300 lumen och en på 100, bara för att inse att de egentligen lyser precis lika starkt. Satsa på att handla från en etablerad tillverkare som du har förtroende för, så minskar du risken att bli lurad!

En ficklampa är ett fantastiskt verktyg som varje människa, oavsett ålder, intressen eller livssituation högst troligt har haft mycket nytta av i sitt liv. Vi är i alla fall mycket glada över att dessa verktyg har lyst upp våra liv!

Källor

https://www.valostore.se/ficklampans_funktion/

https://aggebagge.weebly.com/ficklampa.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ficklampa

https://petapixel.com/2015/11/24/the-worlds-brightest-flashlight-can-light-the-world-with-90000-lumens/

http://flashlights.se/ficklampans-historia-2/

http://www.ledbelysning.n.nu/lathund-lumen

Kategorier: Teknik Taggar: Teknik

Föregående « Hur fungerar ett pyramidspel?
Nästa Hur fungerar en termos? »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Hem | Integritetspolicy | Kontakt | Cookies | Om Oss

Copyright © 2023 · Hurfungerardet.nu
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Jag förstår