• Menu
  • Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Hur fungerar det?

Header Right

Hur fungerar

  • Bilar
  • Ekonomi
  • Hem & Trädgård
  • Hälsa
  • Kroppen
  • Mat
  • Resa
  • Samhälle
  • Teknik
  • Vetenskap
  • Bilar
  • Ekonomi
  • Hem & Trädgård
  • Hälsa
  • Kroppen
  • Mat
  • Resa
  • Samhälle
  • Teknik
  • Vetenskap

Hur fungerar solkraft?

Senast uppdaterad: april 5, 2019 Samhälle, Vetenskap

Solkraft är ett miljövänligt alternativ av elproduktion. Trots att vi bor i ett land med få dagar av sol har solkraft blivit en allt mer populär kompletterande energikälla. Det blir allt vanligare att se bostadshus, villor och företag med solpaneler runt om i landet. Anledningen är att vi börjar bli mer miljömedvetna och försöker att leva ett så klimatsmart liv som möjligt.

Redan år 1893 skapades den första fotovoltaiska cellen av fysikern Bequerel från Frankrike. År 1954 demonstrerades den första fungerande solcellen. Sedan dess har solcellerna självklart utvecklats enormt mycket och fortsätter än idag att göra framsteg. Men hur blir solens strålar till energi egentligen?

det Korta svaret:

Solljus går att fånga upp med hjälp av solceller eller termisk solkraft och omvandla till användbar elektricitet. Denna process kallas för solkraft.

Vår fantastiska sol

Som du säkert vet så innehåller solens strålar energi som står för nästan all energi som finns på jorden om man tänker efter. Växter fångar upp energin och lagrar den genom fotosyntes, denna energi går sedan över till oss när vi äter växterna, eller djuren som har ätit växterna.

Om man ser det från ett större perspektiv så är det faktiskt solens energi som indirekt även driver vatten- och vindkraft, då vattnet och vinden inte skulle röra sig utan solen.

Solceller
​Det är den elektriska spänningen som uppstår mellan solcellernas baksida och framsida när solstrålarna träffar dem som gör att vi kan omvandla detta till ström.

En ledning kopplas mellan fram- och baksidan och i den bildas det en form av likström. Denna likström omvandlas till en växelström med hjälp av en växelriktare. Först då kan vi använda energin i våra fastigheter.

Hur mycket el kan vi utvinna av de få soliga dagarna i Sverige? 

Som du vet så bor vi i ett land med få soliga dagar, men trots det så har vi faktiskt nästan lika hög solinstrålning som i centrala Europa. Detta gör det till ett bra komplement till din vanliga elleverantör.

Mellan mars och oktober kan vi utvinna som mest el. Under vintern har vi däremot väldigt få soltimmar och elproduktionen är väldigt låg eller helt obefintlig, särskilt om panelerna är täckta med snö. Ungefär 10-15% av solenergin omvandlas till elektricitet.

 Hur mycket el du kan producera beror helt på husets förutsättningar. Det finns många faktorer som spelar roll, som till exempel ditt takmaterial, lutning av taket och i vilket väderstreck ditt tak står i.

En bild på solen på himlen, några moln och fåglar flyger förbi.

Men är det värt skaffa solpaneler bara som ett komplement? 

Absolut! Du kommer att bli mycket mindre påverkad av elprisernas svängningar, eftersom ditt behov av att köpa el från elbolagen minskar. Framförallt så är det en riktigt bra investering för att göra ditt avtryck på jorden mindre.

Eftersom att solen troligen inte kommer att sluta lysa på de närmsta 4 miljarder åren räknas den som en förnybar energikälla. Att driva elproduktion från solceller ger inget koldioxidutsläpp och är därför en mycket miljövänlig energikälla.

För att undvika att förstöra vårt klimat mer än vad vi redan har gjort måste vi alla hjälpas åt så mycket vi bara kan. Att ha ett självförsörjande hus med miljövänlig el är ett enormt steg i rätt riktning. Att skaffa solceller är ett av de enklaste sätten att åstadkomma detta.

Utöver det är det också en väldigt lärorik insikt att själv ta hand om sin elförsörjning, hur det funkar och hur mycket el man faktiskt använder.

Om man tänker långsiktigt så kan det också vara en bra ekonomisk investering, trots att solcellerna är dyra att skaffa. Som tidigare nämnt så kommer du spara in en del pengar direkt när du inte behöver köpa lika mycket dyr el, men de kommer också att höja värdet på ditt hus, eftersom det sänker driftkostnaderna.

Underhåll av solpanelerna
Du behöver inte bry dig om att underhålla solpanelerna särskilt mycket, eftersom de påverkas väldigt lite av smuts. Dessutom har panelerna inga rörliga delar eller något annat som kan ställa till det eller gå sönder.

Lagring och försäljning av elen
Utan batterier kan du endast använda dig av solenergi medan solen är uppe. För att kunna ha energi även efter att solen har gått ner behöver du komplettera din solpanel med ett batteri som kan lagra elen. Dessa batterier utvecklas och förbättras ständigt.

Själva solpanelerna i sig kan inte lagra elen, så utan ett batteri kommer energiproduktionen stanna så fort solen går ner. Du kan också sälja eventuell överskottsel till ett elbolag, som säljer den vidare till sina kunder genom att mata in den på ett elnät.

Vad händer om jag får strömavbrott?

​Vid händelse av strömavbrott kommer elproduktionen stanna, även om solen lyser. Av säkerhetsskäl får det inte matas in el i huset medan det pågår ett reparationsarbete.

Termisk solkraft
​Har du någon gång experimenterat med solstrålar genom ett förstoringsglas? Då vet du att ljuset koncentreras genom glaset och gör strålarna mycket varmare. På liknande sätt går det att alstra energi, detta kallas då för termisk solkraft.

Oftast använder man sig av stora ytor av linser eller speglar, som riktar solljuset till en koncentrerad punkt, förslagsvis ett torn eller liknande. Detta torn driver i sin tur en slags värmemaskin, ofta en ångturbin som är kopplad till en elektrisk generator som kan producera el.

Fördelen med att använda sig av termisk solkraft jämfört med solceller är att kraftverken har en termisk kapacitet, vilket betyder att de kan fortsätta att producera el även en stund efter att solen slutat lysa. Men, dessvärre är dessa kraftverk mer känsliga för moln som skymmer solen, då produktionen sjunker mer då jämfört med solceller.

Ett tak med solkraft.

Bygglov och solcellsbidrag
​Fram till augusti 2018 krävdes det ett bygglov för att få lov att sätta upp sina solpaneler, men nu behövs det inte längre. Det finns ett solcellsbidrag som du kan ansöka om, som är på 30% av installationskostnaden. Det högsta möjliga stödet är 1,2 miljoner kronor per solcellssystem.

För att ansöka om detta bidrag behöver du vända dig till länsstyrelsen i ditt län, alternativt skicka in en ansökan digitalt via Boverkets e-tjänster. Kravet för att du ska kunna få stöd är att installationen måste vara utförd senast den 31 december 2020. Om du ansöker om detta bidrag kan du däremot inte använda rotavdrag på arbetskostnaden.

Fler förnybara energikällor
​En förnybar energikälla betyder att kraften kommer från energikällor som förnyar sig hela tiden och inte kommer att ta slut. Enligt energiöverenskommelsen ska Sverige ha hundra procent förnybar elproduktion år 2040. År 2016 nådde vi hela 54%!

Några exempel på förnybar energi förutom solkraft är vattenkraft, vindkraft och bioenergi. Det vi använder oss av allra mest i Sverige är överlägset vattenkraft, för elproduktion och bioenergi för uppvärmning av våra hus.

Vattenkraft
​Den energi som vi kan utvinna ur strömmande vatten kallas vattenkraft. Dessa strömmar kan vi hitta på lite olika ställen, till exempel i vattendrag som tidvattenströmmar eller strömmar som skapas av temperaturskillnaderna i världshaven. I ett anlagt vattenkraftverk utvinns den kraft som skapas av vattenflödet och omvandlas till energi.

Bioenergi
​När vi bygger hus eller producerar saker som djurfoder, textilier och papper avverkar vi en hel del träd. De delar av träden som inte används, som grenar och toppar går inte till spillo. Dessa används istället som biobränsle! Eftersom skogen planteras på nytt efter att den har blivit avverkad och är ständigt växande anses biobränsle som en förnybar energikälla.

Det största användningsområdet för biobränsle är för att värma upp våra hus, men också för att producera biodrivmedel till transporter. Förutom skogsresterna finns det andra rester som man kan omvandla till bioenergi, till exempel gamla möbler eller ett helt trähus som rivs.

Vi i Sverige är också väldigt flitiga på att sopsortera, vilket gör att vi kan använda en stor del av vårt biologiska avfall som biogas. I flera utav våra städer körs alla eller de flesta bussarna på biogas. Papper och kartong återvinns i första hand och blir till nya pappersprodukter, men efter att de ha återvunnits för många gånger blir kvalitén på fibrerna till slut så dålig att de inte går att använda mer. Men, det är inte oanvändbart för det, när det inte kan bli papper längre blir det till bioenergi!

Ge tillbaka askan till skogen!
​Efter att du har förbrukar ditt biobränsle för uppvärmning av ditt hus till exempel, och du bara har askan kvar, ge tillbaka den till skogen!

I askan finns det nämligen viktiga näringsämnen som togs bort från skogen när träden avverkades och på detta sätt återför du dessa och hjälper skogen att återhämta sig. Det finns dock en del rekommendationer och krav från Skogsstyrelsen på när och hur mycket aska du bör slänga i skogen, något som du bör läsa mer om innan du gör dig av med all din aska i skogen.

Källor

https://www.vattenfall.se/solceller/hur-fungerar-solceller/

https://solarregion.se/om-solenergi/solceller/hur-fungerar-solceller/

https://savebysolar.se/hur-fungerar-solceller/

https://www.fortum.se/privat/smarta-hem/solceller/hur-fungerar-solceller

http://borevind.se/solenergi-del-3/

https://www.vattenfall.se/solceller/fragor-och-svar/

http://solbutiken.se/termisk-solkraft/

https://www.fortum.se/privat/smarta-hem/solceller/komplett-solcellspaket/steg-for-steg-guide-sa-skaffar-du-solceller​

https://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/energibalans-i-sverige/anvandning-av-fornybara-energikallor/

https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rnybara_energik%C3%A4llor#F%C3%B6rnybar_energi_i_Sverige

https://www.solkraftsverige.se/solcellsbidrag/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vattenkraft

Kategorier: Samhälle, Vetenskap Taggar: Miljö, Vetenskap

Föregående «En burk med mynt som vält. Hur fungerar en livsförsäkring?
Nästa Hur fungerar en fartkamera? »

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Hem | Integritetspolicy | Kontakt | Cookies | Om Oss

Copyright © 2023 · Hurfungerardet.nu