Är det dags att börja ta preventivmedel? Eller använder du redan en form av preventivmedel men är osäker på om du borde byta? P-piller är en vanlig form av preventivmedel, men passar det dig? Och hur fungerar det egentligen?
det Korta svaret:
P-piller är ett preventivmedel i form av en tablett som ska tas dagligen. När du tar p-piller på rätt sätt får du ingen ägglossning och kan därför inte bli gravid.
P-piller innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. Därför kallas det ibland också för kombinerade p-piller. Det finns flera olika sorters p-piller som kan påverka kroppen på olika sätt eftersom de innehåller olika mängder av hormoner.
Östrogen och gestagen liknar de naturliga könshormonerna som kvinnor redan har i kroppen. Att tillföra dessa hormoner påverkar de naturliga hormonernas funktion, vilket leder till att du inte kan bli gravid medan du tar p-piller. Det innebär till exempel att du inte får ägglossning.
Dessutom påverkar p-piller slemhinnan i livmodern så att den blir för tunn för att ta emot ett befruktat ägg. Sekretet i livmoderhalsen blir också segare och tjockare, vilket innebär att det blir svårare för spermier att tränga in i livmodern. P-piller är alltså ett mycket säkert skydd mot att bli gravid, men för att det ska ha effekt är det viktigt att veta hur du ska använda det.
Hur använder jag p-piller?
När du äter p-piller är det viktigt att ta din tablett ungefär samma tid varje dag, exempelvis på morgonen. Om det går mer än 36 timmar mellan två tabletter, om du tar en tablett 12 timmar senare än dagen innan till exempel, finns det nämligen en risk att du inte är skyddad mot oönskad graviditet.
P-piller kommer i en förpackning som kallas för en karta. Beroende på vilken sorts p-piller du använder så har din karta antingen 21 eller 28 tabletter. Båda sorters kartor innehåller 21 tabletter p-piller, men kartan med 28 tabletter innehåller också sju sockerpiller. Du tar alltså ett hormonpiller varje dag i 21 dagar, och sedan har du två val beroende på om du vill ha mens eller inte.
Om du vill ha mens
Om du vill ha mens kan du göra ett uppehåll med att äta tabletter i fyra till sju dagar. Om du har en karta med 28 tabletter, med andra ord en karta med sockerpiller, kan du äta sockerpillren istället för att ha tablettfria dagar. På så sätt fortsätter du rutinen av att ta en tablett per dag och minskar chansen att du glömmer ta dina p-piller igen sen.
Två till tre dagar efter att du tagit ditt sista p-piller brukar oftast mensen komma. Under dessa dagar av att inte äta p-piller är du fortfarande skyddad mot en graviditet.
Om du inte vill ha mens
Om du inte vill ha mens, eller vill skjuta på mensen till en annan tid, ska du ”äta ihop kartor”. Vad innebär det?
Att äta ihop kartor innebär att direkt börja på nästa karta efter det sista p-pillret på kartan utan att göra ett uppehåll eller äta sockerpiller. Att använda p-piller så här gör att du inte behöver ha mens så ofta. Det är också helt ofarligt.
Om du skjuter på mensen på det här sättet får du antagligen ändå en blödning efter ett tag. När du får en blödning ska du sluta äta p-piller i fyra dagar, och sedan börja på en ny karta p-piller.
Om du precis ska börja med p-piller är det dock rekommenderat att ha ett uppehåll för mens de första två, tre månaderna. På så sätt kommer det att funka bättre att skjuta på mensen senare. Om du äter ihop flera kartor när du precis börjat med p-piller kan du få mellanblödningar.
Vilket p-piller ska jag välja?
Eftersom hormonerna i p-piller påverkar kroppen på olika sätt, kan du välja en sort som passar just din kropp. När du får recept för p-piller hos en barnmorska kan de introducera olika typer av p-piller baserat på informationen du ger dem om dig själv. En barnmorska kan också introducera p-piller i olika prisklasser, då p-piller kan kosta olika mycket.
Vad är skillnaden mellan p-piller, mellanpiller och minipiller?
Förutom kombinerade p-piller finns det också mellanpiller och minipiller. Precis som kombinerade p-piller är de också preventivmedel i tablettform som du ska ta dagligen, men de innehåller bara en hormon istället för två. De innehåller gestagen, men inte östrogen.
Dessa piller passar alltså bättre ifall du inte kan äta tabletter som innehåller östrogen. Exempelvis bör de som har ärftlighet för blodpropp eller de som fått högre blodtryck av sina p-piller undvika tabletter med östrogen.
Den största skillnaden mellan minipiller och mellanpiller är att minipiller innehåller mindre hormon än mellanpiller. Det är också viktigare att äta minipiller samma tid varje dag. Med minipiller får det inte gå mer än 27 timmar mellan pillren, medan det med mellanpiller inte får gå mer än 36 timmar.
Minipiller och mellanpiller gör att slemhinnan i livmodern blir tunn och att sekretet i livmoderhalsen blir segt och tjockt. Mellanpiller har också samma funktion som kombinerade p-piller i det att du inte får en ägglossning. För de som äter minipiller är det dock bara vissa som inte får en ägglossning. Därför anses mellanpiller och kombinerade p-piller vara ett säkrare skydd än minipiller.
Mellanpiller och minipiller kommer i en karta med 28 tabletter av hormonpiller. Om du väljer mellanpiller eller minipiller ska du alltså inte ha tablettfria dagar, utan fortsätta äta hormonpillrena alla fyra veckor tills du börjar på nästa karta. Många som tar minipiller eller mellanpiller får oregelbunden mens eller ingen mens alls.
Borde jag välja p-piller?
Att välja preventivmedel handlar om att hitta något som passar just dig och din kropp. Innan du börjar använda preventivmedel kan du få råd och hjälp från exempelvis en barnmorska.
Förutom p-piller, mellanpiller och minipiller finns det många andra preventivmedel eller preventivmetoder. Många av de kan vara bra alternativ om du är rädd för att glömma att ta en tablett varje dag.
Exempel på preventivmedel med hormoner är bland annat p-ring, p-plåster, hormonspiral och p-stav. Allt fler kvinnor i Norden väljer en långtidsverkande variant av hormonella preventivmedel, som p-stav eller spiral. Gynekologer och barnmorskor rekommenderar även dessa medel i större utsträckning eftersom det anses vara säkrare än andra medel.
Några preventivmetoder som inte innehåller hormoner är kondom, femidom, pessar och kopparspiral.
När p-piller inte passar dig:
- Du har svårt att komma ihåg att regelbundet ta ett piller varje dag
- Du har genomgått en förlossning de senaste sex veckorna
- Du eller en nära familjemedlem har fått en blodpropp
- Du är kraftigt överviktig
- Du röker och är över 35 år
Om någon av de tre nedre punkterna gäller dig, kan mellanpiller eller minipiller vara ett bättre alternativ.
Det är också viktigt att komma ihåg att de enda preventivmetoderna som också skyddar mot könssjukdomar är kondom och femidom. Att äta p-piller skyddar dig alltså inte från att få en könssjukdom.
Positiva effekter av p-piller
På grund av hormonerna som p-piller innehåller kan vissa besvär relaterade till hormoner minska, exempelvis problem med mensvärk, riklig mens och PMS. P-piller har också i vissa fall visats ha en bra effekt mot finnar. Dessutom kan p-piller minska risken för livmodercancer, tjocktarmscancer och äggstockscancer.
Biverkningar av p-piller
- Småblödningar eller mellanblödningar när du vanligtvis inte borde ha mens
- Att känna dig illamående
- Att känna dig nedstämd
- Spända bröst
- Minskad sexuell lust
- Ont i huvudet
- Finnar
Biverkningarna går ofta över efter ett par månader av att ta p-piller. Om du har fått biverkningar som inte går över efter första tre månaderna ska du byta till en annan typ av p-piller eller preventivmedel.
Vad ska jag göra om jag vill börja använda p-piller?
Du behöver recept!
Om du vill börja ta p-piller kan du leta efter en närliggande ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning och boka en tid för besök. Där kan en barnmorska eller läkare skriva ut recept åt dig.
Under besöket kommer du att få svara på frågor om dig själv som frågor om din vikt, längd, hälsa och mens. Barnmorskan/läkaren kommer dessutom ta ditt blodtryck. Vid besöket kan du ställa frågor och få mer information om preventivmedel.
Nu för tiden skickas receptet på dina p-piller oftast elektroniskt till ett apotek. Du kan då gå till ett valfritt apotek där du betalar och hämtar ut dina p-piller. Glöm inte att ta med legitimation!
Första gången du tar ut p-piller är receptet oftast på tre månader. Inom de tre månaderna går du tillbaka till mottagningen för att se hur p-pillret funkar för dig. Om allt känns bra och ditt blodtryck inte höjts så kan du få ett recept för en längre period.
Det är självklart viktigt att komma ihåg att boka tid för att förnya ditt recept innan dina p-piller tar slut. Oftast förnyar du receptet en gång per år.
Starta rutinen
Om du börjar ta p-piller på första dagen av din mens är du genast skyddad mot en graviditet. Du kan däremot också börja med dina p-piller när du vill, men då är det först efter sju dagar du garanterat är skyddad mot att bli gravid.
Bipackssedeln inuti din förpackning med p-piller har väldigt mycket information. Läs den noga innan du börjar ta dina piller!
Det kan vara svårt att komma in i rutinen av att ta en tablett varje dag vid ungefär samma tidpunkt. Om du har dåligt minne är det extra viktigt att du hittar sätt att påminna dig själv om att ta ditt dagliga piller. Många tar sina p-piller i samband med någon annan aktivitet som när de äter frukost eller borstar tänderna. På så sätt blir p-piller lättare en del av din rutin. Den första tiden är det bäst att ställa ett alarm eller använda en p-piller-app för att påminna dig själv.
Vad händer om jag missat ett p-piller?
Om det inte gått mer än 36 timmar sedan ditt senaste p-piller så är du fortfarande skyddad mot graviditet. Ta isåfall pillret du glömde så fort som möjligt och ta sedan nästa p-piller vid din vanliga tidpunkt.
Vad du borde göra om du har glömt att ta en tablett efter mer än 36 timmar beror på var du är på kartan och om du äter ihop kartor eller inte. Om du ätit ihop flera kartor när du missar en tablett är du fortfarande skyddad, och kan istället börja äta sockerpiller eller göra ett uppehåll. Efter ett vanligt uppehåll börjar du på nästa karta.
Under första veckan av kartan
Ta den missade tabletten så fort som möjligt, även om det är tillsammans med ditt nästa p-piller dagen efter. Om du haft samlag under de tre dygnen innan du missade ditt p-piller finns det en möjlighet att du är gravid. I sådana fall väljer vissa att ta ett akut-p-piller. Om du har samlag under de sju dagarna efter att du missat ett p-piller bör du använda kondom.
Under andra veckan av kartan
Ta den missade tabletten så fort som möjligt, även om det är tillsammans med ditt nästa p-piller dagen efter. Ta nästa p-piller som vanligt.
Under tredje veckan av kartan
Du har två val, det första alternativet är att äta ihop kartor. Först tar du den missade tabletten så fort som möjligt, även om det är tillsammans med ditt nästa p-piller dagen efter. Sedan när du ätit klart hormonpillren på kartan och kommer till uppehållet eller sockerpillren så börjar du direkt på nästa karta.
Det andra alternativet är att inte ta det missade p-pillret och direkt börja på uppehållet eller sockerpillren.
Under fjärde veckan av kartan
Du påverkas inte av att glömma ett sockerpiller under den fjärde veckan av kartan. Släng bort den du glömde ta och ta sedan nästa sockerpiller på vanlig tid.
Vad händer om jag kräks eller får diarré?
Skyddet mot graviditet kan påverkas om du kräks eller upprepat har kraftig diarré inom fyra timmar av att du tagit ditt piller. Det beror på att det kan ta fyra timmar för din kropp att ta upp hormonet i tabletten.
Om detta händer dig bör du ta en ny tablett. Kom ihåg att ta tabletten från en annan karta än den du håller på med så att du inte sedan missar en dag av p-piller. Om du bara är lite lös i magen behöver du inte ta en ny tablett.
Hur slutar jag med p-piller?
Om du vill sluta med p-piller ska du först använda klart kartan du håller på med. När du slutar med p-piller mitt i en karta är det möjligt att du får oregelbundna blödningar en tid. Om du slutar mitt i en karta och har haft samlag utan annat skydd dagarna innan du slutade med p-piller finns det också en risk att du blir gravid. Du måste använda ett annat skydd mot graviditet direkt om du vill undvika en oönskad graviditet.
Oavsett om du väljer p-piller eller ett annat preventivmedel, så tänk på att skydda dig både mot graviditet och könsdomar!