Nytvättade lakan, färskt bröd från bageriet eller nyklippt gräs. Tack vare vårt luktsinne så uppskattar vi många fler saker mycket mer än om vi inte hade känt någon lukt alls. Det kan också få oss att plötsligt framkalla minnen som vi förknippar till en viss doft!
Vårt luktsinne hjälper oss även att avgöra vad man kan äta eller dricka utan att riskera att bli sjuk, eller att upptäcka att man är i fara i tid om man känner lukten av brandrök eller kemikalier. Vi har ett fantastiskt luktsinne som kan komma ihåg över 10.000 olika dofter.
det Korta svaret:
All lukt består av små molekyler som transporteras in i näshålan genom luften. I näshålan sitter det luktreceptorer som registrerar molekylerna och skickar signaler till vår hjärna.
Hur fungerar luktsinnet?
Högst upp i nästaket sitter det lilla organet area olfactoria. I det organet sitter det ett gäng luktreceptorer som är de sinnesceller som känner av luktämnen. Hudområdet omkring består av basalceller, stödceller och luktnervceller. På varje luktnervcell sitter den flimmerhår, vilka luktreceptorerna sitter på. I området finns det även slemproducerande körtlar, för att hjälpa till att fånga doftämnen, men framförallt för att skydda flimmerhåren.
När ett doftämne aktiverar en luktreceptor så skickas en elektrisk signal till hjärnan. Men på vägen till hjärnan så händer en annan sak, varje luktreceptor är nämligen direkt kopplad till ett G-protein som påverkas av luktreceptorn. Proteinet gör då att en budbärarmolekyl, cAMP, bildas inne i cellen, som gör att portar i cellmembranet, så kallade jonkanaler, öppnas och cellen aktiveras.
Till skillnad från våra flesta andra nerver som kopplas om i thalamus, går luktnervernas signaler direkt in i hjärnans luktcentrum och direkt därefter till vårt limbiska system, alltså systemet som framkallar känslor.
Luktreceptorerna består av en lång kedja aminosyror som sitter kopplade till cellmembranet. Vi har cirka tusen av dem och de är alla besläktade proteiner, men de är inte helt likadana i alla detaljer vilket är varför olika doftämnen aktiverar olika luktreceptorer. Kedjan av aminosyror knyter doftämnena till ett bindningsställe, då ändras formen av proteinet och därför kan G-proteinet aktiveras. Det är de olika kombinationerna av flera luktmolekyler som skapar lukter som skiljer sig från varandra och vår förmåga att uppfatta dessa kombinationer som vi har att tacka för att vi kan känna så många olika lukter.
Höger och vänster näsborre fungerar olika
Om du håller för höger näsborre och endast luktar med den vänstra så aktiveras din högra hjärnhalva som står för information och logik. Då identifierar hjärnan lättare doften. Om du gör tvärtom och håller för vänster näsborre när luktar så upplever du en mer njutbar doft kopplad till känslor, därför att den högra näsborren aktiverar vänster hjärnhalva står för sinnesintryck och kreativitet. Ofta upplevs doften som godare när du doftar med höger näsborre!
Varför behöver vi luktsinnet?
Först och främst är det viktigt för vår överlevnad, med hjälp av luktsinnet kan du avgöra om maten är lämplig att äta, till exempel att det inte har ruttnat eller täckts av farliga kemiska ämnen. Även för vattnet vi dricker är luktsinnet viktigt, oftast kan vi lukta oss till om vattnet inte är rent eller innehåller mycket kemikalier, som klorin.
Även för att tolka omvärlden är luktsinnet mycket viktigt, om det börjar brinna kommer du snabbt att kunna känna lukten av fara och ta dig till säkerhet, eller släcka elden innan den sprider sig.
Det är inte bara i överlevnadssyfte som vi behöver vårt luktsinne, det är också mycket användbart i vardagen. Du vet med hjälp av luktsinnet när det är dags att byta blöja på ditt barn, ta en dusch eller städa ur kylskåpet. Du kommer också känna om du har farlig mögel i huset eller om grannen besprutar sin åker med giftiga ämnen och behöver ta till åtgärder för att sätta din hälsa i första hand.
Doften spelar också stor roll för vårt förhållande till andra människor, till exempel kan det första intrycket när man träffar någon påverkas enormt av personens ljuvliga doft eller outhärdliga stank. Redan från födseln påverkas man av sitt luktsinne, då man känner igen sin mamma med hjälp av hennes doft.
Lukt och smak
Lukt och smak är den perfekta kombinationen. Tillsammans så arbetar de bättre och förstärker varandra. Du kanske redan har märkt när du har varit förkyld någon gång att maten inte smakar lika mycket? Det är högst troligt för att du var täppt i näsan och inte kände någon doft. Samma effekt får du om du håller för näsan medan du äter något!
De flesta av alla våra tusentals smaklökar sitter på tungan. Smaklökarna är de sinnesceller som registrerar smakämnen och skickar vidare signar med den informationen till vår hjärna.
Vi människor kan bara skilja på fem grundläggande smaker: sött, salt, surt, beskt och umami med endast våra smaklökar, men med hjälp av intrycken från vårt luktsinne så får vi en mycket bättre smakupplevelse när våra sinnen arbetar tillsammans!
Lukt och minne
Har du någon gång plötsligt känt en doft som omedelbart transporterar dig tillbaka till din barndom, eller framkallar ett annat specifikt minne? Kanske är det doften av ett visst sköljmedel som din mamma brukade tvätta era kläder med, eller lukten av limstift som får dig att minnas din skolgång.
Ibland kan effekten vara så stark, att om man känner doften av sin expartners parfym kanske man spenderar hela resten av dagen att tänka på det förhållandet. Hur kommer dig sig att vissa dofter är framkallar minnen?
Anledningen är att vår hjärna registrerar dofter i hippocampus, den del av hjärnan som skapar långtidsminnen och är kopplad till amygdala som styr över våra känslor. På så sätt kan en enda doft utlösa starka känslor och minnen. Våra individuella upplevelser gör att varje person upplever dofter och lukter på väldigt olika sätt.
Anosmi
Det tillstånd om du tappar ditt luktsinne kallas för anosmi. Det är ett vanligt tillstånd som de flesta människor någon gång upplevt, oftast under en förkylning eller nästäppa orsakad av allergi. Även rökning, mediciner eller slag mot huvudet kan orsaka anosmi.
Om du tappar ditt luktsinne på grund av allergi kan du prova att ta antihistamin som kan dämpa din allergi. Om du har tappat ditt luktsinne helt är det rekommenderat att tillta extra säkerhetsåtgärder i ditt hem, som att se till att rökdetektorn fungerar ordentligt, eftersom du själv inte kan känna lukten av brandrök.
Ett förlorat luktsinne kan påverka livet otroligt mycket. En del personer som tappar sitt luktsinne upplever minskad lust till mat och sex. Många känner sig också mer osäkra till exempel om man luktar svett eller har sprutat på alldeles för mycket parfym.
Kärleken är blind men har inte anosmi
Ditt val av partner kan påverkas väldigt mycket av hur den andra personen luktar. En tysk studie visar att människor omedvetet leta efter ett kompletterande immunförsvar hos sin partner, som vi kan hitta med hjälp av kroppslukter. Anledningen till varför man söker efter det är att ens avkomma ska bli så stark som möjligt.
Insekter och djur
Vi människor har ett ganska bra luktsinne, men långt ifrån så bra som en del djur har. Hundar har till exempel ett 40 gånger så stort område med luktreceptorer i nosen än vad vi människor har.
Hos många djur fungerar även lukten som en sorts kommunikation, de använder lukter för att få en uppfattning av den andra individens kön, fortplantningstillstånd, känslostämning och hormonstatus.
Sensorisk filtrering
När ett sinnesintryck har pågått länge så slutar sinnescellerna reagera, de kommer alltså att filtrera bort detta intryck via en så kallad sensorisk adaption. Då börjar vi istället fokusera på andra sinnesintryck.
Anledningen till att detta händer är för att de sinnesintryck som är viktigast och mest relevanta just nu ska sållas fram och de som har pågått för länge kommer inte att analyseras av hjärnan längre.
Detta är orsaken till varför du ibland inte kan känna din egen parfym längre, även fast de i din omgivning kan känna den jättetydligt, eller att du kommer in i ett rum som du från början tycker luktar jättestarkt, men som du sedan inte kommer att känna lukten av när du har varit där under en lång tid.
Luktsinnet hos gravida kvinnor
Trots att det inte är helt bevisat varför kvinnors luktsinne påverkas av en graviditet så är det många som har upplevt en stor förändring. En del menar att det kan vara en slags försvarsmekanism för att förhindra kvinnor att inte äta eller få i sig skadliga ämnen som kan innebära fara för fostret. Det kan då handla om alkohol, bekämpningsmedel på frukt eller cigaretter.
Om det bara hade stannat vid skadliga lukter så vore denna mekanism toppen, men tyvärr så upplever många kvinnor att luktsinnet kan spela en spratt på vad som helst. Det kan handla om att du inte längre klarar av lukten av din favoriträtt eller favoritparfym, eller att du inte längre står ut med din partners lukt.
En del kvinnor upplever också att de inte har kunnat få nog av en del dofter. Som tur är verkar det förändrade luktsinnet hos gravida kvinnor blir normalt igen med tiden.
Luktsinnet är verkligen något fascinerande och det är närvarande i varje stund i vår vardag, oavsett om vi tänker på hur mycket vi faktiskt förlitar oss på denna förmåga eller inte. Nu har du kanske fått en ny uppskattning till detta!