Det finns massor med olika sätt att spara, och det kan kännas som en djungel för den som inte är insatt. När man börjar fundera på hur man ska spara dyker det upp en hel del frågor.
Hur ska man spara för att få bästa möjliga utdelning utan att det är för komplicerat? Finns det något sätt att spara i värdepapper utan behöva lägga flera timmar eller dagar på att deklarera? Finns det något enkelt sätt att spara i aktier utan att behöva vara expert?
Kanske kan ett investeringssparkonto (ISK) vara lösningen, här får du veta precis hur ett sådant fungerar.
det Korta svaret:
Med ett investeringssparkonto kan du spara i aktier och fonder utan komplicerad deklaration. Du behöver inte binda dina pengar eller betala skatt om du säljer med vinst. Du betalar bara en årlig schablonskatt beräknat på värdet av ditt innehav, oavsett om du gått med vinst eller förlust.
Så vad är ett investeringssparkonto?
Investeringssparkonto (ISK) är en relativt ny sparform, den infördes av riksdagen 1 januari 2012. Den infördes just för att förenkla sparande i aktier och fonder för privatpersoner och för att uppmuntra sparande genom att man inom ett investeringssparkonto kan byta värdepapper utan att det blir reavinstskatt. Inom investeringskontot kan man köpa och sälja aktier och fonder utan att drabbas av komplicerade deklarationsregler.
Investeringssparkonto har en del gemensamt med kapitalförsäkring, men har några viktiga skillnader som vi kommer att förklara längre ner.
Att öppna ett investeringssparkonto
Kontot öppnas hos en bank, i princip alla banker erbjuder ISK, men de kan ha lite olika villkor, så det kan vara bra att jämföra. Man kan säga att investeringssparkontot fungerar som ett skal, och du kan fylla skalet med kontanter eller olika värdepapper, alltså till exempel aktier och fonder. Inom kontot kan du göra värdepappersaffärer utan att behöva deklarera varje transaktion för sig. Kontot kan öppnas av privatpersoner men inte av juridiska personer. Även omyndiga personer kan öppna ett investeringssparkonto. Det gör att det kan vara ett bra konto för att spara till dina barn.
Varje konto kan bara ägas av en person, men det finns ingen begränsning på hur många investeringssparkonton en enskild person kan ha.
Vad kan du och vad kan du inte spara i?
I ett investeringssparkonto kan du spara kontanter och värdepapper som är noterade på en börs eller handelsplattform. Som värdepapper räknas bland annat aktier, fonder, certifikat och derivat.
Däremot kan du inte spara i finansiella instrument som inte handlas på en reglerad marknad, exempelvis onoterade aktier. Du kan inte heller spara i andelar i ett företag där du tillsammans med närstående äger mer än 10% av röster eller kapital, eller i kvalificerade andelar i fåmansföretag.
Det kan finnas andra begränsningar beroende på hos vilken bank du har ditt konto, det bör du kontrollera med din bank innan du öppnar kontot.
Du kan ta ut pengar helt fritt från ditt investeringssparkonto, utan att du behöver betala skatt på de uttagna beloppen.
Hur beskattas investeringssparkontot?
Istället för att varje affär och varje vinstutdelning beskattas var för sig, så gör man här en schablonberäkning där statslåneräntan året före ligger till grund, på samma sätt som för kapitalförsäkringar.
Det är tillgångarna på kontot som ska beskattas, därför börjar man med att beräkna ett kapitalunderlag, som är en fjärdedel av värdet av tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartal, och värdet av de insättningar och överföringar till kontot som gjorts under året. Om man under året gjort överföringar från ett annat ISK ägt av samma person, räknas inte dessa.
Kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan per den 30 november föregående år. + 1,00 procentenheter. Summan av detta blir schablonintäkten, som sedan beskattas med 30%. Schablonintäkten får inte vara lägre än 1,25% av kapitalunderlaget, vilket innebär att om summan skulle bli lägre så räknas schablonintäkten upp till 1,25%.
Statslåneräntan 30 november 2018 var 0,51%, vilket innebär att för inkomståret 2019 blir faktorn för schablonintäkten 1,51%.
Räkneexempel
Om du öppnade ett investeringssparkonto i mars i år och satte in 50 000, och sedan sparar 5 000 i månaden i ditt konto, så räknas det så här:
Första kvartalet: 0 kr, då du inte hade några tillgångar på kontot 1 januari.
Andra kvartalet: 50 000
Tredje kvartalet: 65 000
Fjärde kvartalet 80 000
Insättningar under året: 30 000
Addera dessa summor och du får 225 000 som sedan ska delas med 4 och då blir 56 250 kr, vilket är det genomsnittliga värdet på ditt konto under året.
Denna summa är ditt kapitalunderlag, som ska multipliceras med faktorn för schablonintäkten som alltså för 2019 är 1,51%. Då får du en schablonintäkt på 849,37 som ska beskattas med 30%. Din skatt blir då 255 kr.
För att göra det enklare att räkna har vi i exemplet inte räknat med någon värdeökning av tillgångarna på kontot under året, men det tillkommer förhoppningsvis i verkligheten.
Låter det ändå krångligt? Oroa dig inte, din bank rapporterar allt till Skatteverket och alla uppgifter kommer förtryckta i din deklarationsblankett.
Inom investeringssparkontot kan du inte kvitta vinster och förluster, men schablonintäkten går att kvitta mot kapitalförluster och andra kapitalutgifter i din deklaration.
För vem passar investeringssparkonto?
Den här sparformen passar bäst för privatpersoner som ser långsiktigt på sitt sparande, och som tror att avkastningen per år kommer att vara relativt hög.
Den passar också dig som vill ha möjlighet att göra flera köp och försäljningar per år, och som sparar i huvudsak i fonder och/eller aktier.
Och förstås för dig som inte vill behöva slita ditt hår över K4-bilagor till din deklaration.
Vilka är fördelarna med ISK?
- Kontot är i de flesta fall kostnadsfritt.
- Det är enkelt att köpa och sälja värdepapper utan att behöva deklarera.
- Enkelt att administrera.
- Du kan köpa och sälja värdepapper utan att behöva skatta för varje affär.
- Ingen preliminär skatt på svenska aktieutdelningar.
- Du äger värdepapperna i ditt sparande, vilket ger dig rösträtt på bolagsstämmor.
- Schablonintäkten kan kvittas mot utgifter i kapital i deklarationen.
- Det kan innehas av omyndig, så du kan spara till dina barn.
- Ingen inlåsningseffekt, du kan ta ut pengar utan att det kostar något.
- Värdepapper och kontanter som du har på kontot omfattas av investerarskyddet och insättningsgarantin.
Vilka är nackdelarna?
- Kan inte ägas av företag, utan enbart av privatpersoner.
- Skatten tas ut även om värdet sjunker.
- Det går inte att göra avdrag för förluster på enskilda försäljningar.
- Fondavgifter och andra utgifter som du har för tillgångarna på kontot är inte avdragsgilla.
- Kan ha ett mindre utbud att investera i jämfört med en annan typ av depå.
- Vill du ta in värdepapper du redan har i en annan sparform in i ditt investeringssparkonto räknas det som att du säljer dem från den andra sparformen och därför beskattas den transaktionen.
Övriga kostnader
Även om kontot i sig självt i de flesta fall är kostnadsfritt, så tillkommer en del andra kostnader. Dessa avgifter beror på vilken typ av sparande du väljer att ha i ditt investeringssparkonto.
Om du sparar i fonder tar fondbolagen ut en förvaltningsavgift. Den avgiften anges som en årlig procentuell avgift på det förvaltade kapitalet.
Om du sparar i aktier eller andra värdepapper får du betala courtage vid köp och försäljning.
Avgifterna skiljer sig åt mellan olika banker och olika fondförvaltare, så det kan löna sig att jämföra innan du bestämmer dig för var du vill öppna ditt konto.
Investeringskonto eller kapitalförsäkring?
Det finns en del likheter mellan dessa två sparformer, men också väsentliga skillnader. Därför kan det vara bra att veta på vilka sätt de skiljer sig åt.
En kapitalförsäkring är ett sparande i en försäkring, som ofta har en viss bunden spartid, och uttag innan den tiden gått ut innebär en kostnad. Om försäkringsbolaget lyckas bra med sin förvaltning och resultatet blir bättre än de antagit när de beräknade det garanterade försäkringsbeloppet så kan det bli en återbäring till dig som försäkringstagare.
Det är försäkringsbolaget som står som ägare till tillgångarna, vilket innebär att du inte kan rösta på bolagsstämmor även om du har aktier, och investerarskyddet gäller inte för värdepapper inom kapitalförsäkringen. Försäkringsbolaget står som ägare till tillgångarna men du har en fordran på försäkringsbolaget som motsvarar värdet på tillgångarna. Kapitalförsäkringarna beskattas genom en schablon, liknande den för investeringskontot, även om kapitalunderlaget räknas ut på lite olika sätt.
I investeringskontot är det du som står som ägare till tillgångarna på kontot, och därför kan du rösta på bolagsstämmor om du äger aktier. Värdepapper och kontanter som du har på kontot omfattas av både investerarskyddet och insättningsgarantin.
Är ISK något för dig?
Nu vet du det du behöver veta om investeringssparkonto (ISK) för att veta om det är en sparform som passar dig. Du har lärt dig att det är ett relativt riskfritt sparande och kanske ett sätt att lära sig spara i aktier och fonder. Risken är liten eftersom du kan ta ut pengarna när du vill utan konsekvenser, och det är enkelt eftersom banken rapporterar till skatteverket så deklarationen blir helt okomplicerad. Investeringssparkontot har en låg skatt så länge värdet på innehavet ökar, men glöm inte att schablonskatten ska betalas även om du går med förlust!
ISK fungerar väldigt bra för att spara i fonder. På det sättet sprids riskerna eftersom placering sker i flera olika aktier och/eller andra värdepapper. För att det ska vara så ekonomiskt fördelaktigt som möjligt är det bra att ta reda på mera om fonder och fondförvaltning innan du börjar.
Ett tips är att låta basen av ditt innehav bestå av indexfonder med låga avgifter, men att också ha ett antal med aktiv förvaltning. Välj en plattform som har ett stort utbud. Även om din bank erbjuder investeringssparkonto så kan det vara så att fondutbudet begränsar sig till bankens egna fonder, och chansen att de allra bästa fonderna finns just där är förstås inte så stor.