Den ultimata lyckan eller den värsta tajmingen? Känslorna kan variera enormt inför tanken av att kanske vara gravid. Oavsett vad man känner så vill de flesta kvinnor som misstänker att de väntar barn få en bekräftelse snabbt och enkelt. Det enklaste och vanligaste sättet att få svar är att göra ett graviditetstest - men hur fungerar de egentligen?
Det korta svaret:
Ett graviditetstest är ett smidigt och pålitligt sätt att ta reda på om du är gravid. Genom att doppa en del av testet i urin, eller att kissa på delen direkt, mäter testet din nivå av hormonet hCG, som avgör om du är gravid eller inte.
Gemensamt för hur alla graviditetstest funkar är att de registrerar nivån av hormonet koriongonadotropin, som vanligen förkortas hCG. Hos kvinnor som inte är gravida finns hormonet normalt sett i väldigt små mängder, under 5 mlU/ml. Men vid graviditet ökar hormonnivån redan efter ungefär 6-10 dagar, när det befruktade ägget har fäst i livmoderväggen.
Den stiger sedan vanligtvis upp till hela 200.000mlU/ml, därför är hCG-mätning en pålitlig metod för att se om du är gravid eller inte. De flesta tester kan tas som tidigast den första dagen då man vanligtvis brukar får sin mens, då har de flesta gravida kvinnor uppnått ett hCG-nivå som testet kan känna av.
Vilket graviditetstest ska jag välja och hur tolkar jag det?
De flesta graviditetstest som finns idag har en känslighet för hCG på 20-25 mlU/ml i urin. Så trots att det finns så många olika test att välja på så kan du i lugn och ro fundera över vilket utförandesätt, tolkningssätt och pris du föredrar.
Tänk på att läsa följa instruktionerna för varje test noga för att få ett pålitligt resultat!
Sticka
Ett litet, enkelt test - den billigaste typen. För att göra testet måste du oftast kissa i en behållare, till exempel i en mugg, sticka ner stickan och vänta angiven tid. Om två linjer blir synliga så innebär det med stor sannolikhet att du är gravid.
Stav
Stavtestet är lite mer lättanvänt än sticktestet då det är lite större och bredare. Du kan välja på att antingen kissa direkt på uppsugningsdelen eller som föregående exempel, sticka ner den i en behållare med din urin i. Resultatet ser du vanligtvis genom att, precis som med stickan, se två linjer vid graviditet.
Digitalt
Precis som med stavtestet kan man välja mellan att kissa direkt på uppsugningsdelen, eller sticka ner den i ditt urinprov. Men istället för att tolka testet med hjälp av linjer, så står resultatet skrivet på testet, till exempel som olika symboler eller “Yes/No” eller “Inte gravid/Gravid”.
Numera finns det också digitala graviditetstest med veckoindikator. Det betyder att om du är gravid så visas även ett antal veckor du troligtvis varit gravid. Även denna mätning baseras på hCG-nivån i urinen och gör en uppskattning på hur länge sedan du blev befruktad.
Själva graviditetsresultatet är väldigt pålitligt precis som de andra testen, som vanligtvis är runt 99% säkra. Men, veckoindikatorn är inte riktigt lika säker, då alla hCG-nivåerna kan variera från kvinna till kvinna. Träffsäkerheten kan variera men t.ex. Clearblues test ligger på 93%. Om du däremot testar dig 6 veckor efter befruktning är det inte alls lika pålitligt, då hCG-nivån oftast är alldeles för hög för att mätaren ska kunna ge rätt uppskattning.
Blodprov
Det finns andra sätt än urintest för att ta reda på om du är gravid eller inte. Att ta ett blodprov kan ge ett mer exakt svar om hCG-nivåerna i kroppen jämfört med ett urinprov. Dessutom kan du börja bedöma fostrets utveckling tidigt genom att ta upprepade blodprov.
Vanligtvis brukar man inte börja undersökningarna förrän graviditetsvecka 7 och då gör man bland annat ett ultraljud.
Missvisande resultat
Trots att graviditetstest generellt sätt är mycket pålitliga, så händer det ibland att testet visar att man är gravid fast att man inte är det eller vice versa. Vad beror det på?
Positivt
Om du får ett positivt resultat fastän du inte är gravid kan det bero på att du tidigare varit gravid men fått missfall eller gjort abort. Det kan nämligen finnas rester av hCG i urinen i upp till nio veckor efter avbruten graviditet. Även efter förlossning kan det finnas kvar, i upp till tre veckor.
En annan anledning kan vara att man äter mediciner som innehåller hCG. Vissa sjukdomstillstånd kan också påverka avläsningen, som till exempel vissa typer av tumörer. Det kan därför vara en bra idé att göra en läkarundersökning om du är orolig över att något inte stämmer efter att ha fått ett falskt positivt resultat.
Negativt
Om du istället får ett negativt resultat fast du är gravid är anledningen oftast att du helt enkelt är för ivrig med att se sitt resultat och tar testet för tidigt. Antingen så har du då testat dig innan sin första beräknande menstruationsdag, eller så är cykeln längre än den brukar, då har hCG-nivån inte hunnit bli tillräckligt hög för att testet ska kunna känna av det, och visar därför negativt.
Har du druckit mycket vätska innan du gör testet kan urinen ha spätts ut och sänkt hCG-nivåerna. Det rekommenderas därför att göra testet med på morgonen när du vaknat, då är urinen mer koncentrerat, speciellt om du gör ett tidigt test.
Om du gjort ett test och tror att det visar fel resultat kan du helt enkelt vänta några dagar och göra ett nytt. Du kan också gå till en mottagning för att göra ett test med någon som ser till att du gör det rätt.
Vart kan jag göra testet?
Om du föredrar att göra testet själv i lugn och ro hemma så kan man enkelt köpa det från apotek, de flesta mataffärer eller beställa hem från internet. Det är oftast den mest diskreta lösningen om du inte vill att någon ska veta. Se bara till att verkligen följa instruktionerna noga!
Vill du hellre ha hjälp och stöd, eller kanske inte är bekväm med att göra testet hemma, så kan du gå till en ungdomsmottagning, vårdcentral eller barnmorska. Oftast kostar det ingenting, men hos vissa mottagningar behöver du boka tid i förväg.
De använder oftast samma typ av test som används i hemmet, så det gäller samma sak där - du behöver vänta tills den första dagen du normalt ska få din mens på, innan du tar testet.
Borde jag göra ett graviditetstest?
När bör man göra ett graviditetstest? Alla kroppar är olika, men det finns en del saker som vanligtvis händer i kroppen när man är gravid som du kan hålla utkik efter. Har du upplevt ett eller flera av dessa tecken kan det vara läge att göra ett graviditetstest.
- Du får inte din mens - detta är det tydligaste tecknet
- Det spänner och gör ont i brösten
- Du upplever en ökad eller minskad matlust
- Du blir ledsen lättare än vanligt
- Du är känslig för vissa lukter
- Du är illamående, ofta på morgonen
- Du blir kissnödig oftare än vanligt
- Du får ökade flytningar
- Du har blödande tandkött
När har jag störst chans att bli gravid?
Ungefär 14 dagar innan mensen kommer har man ägglossning, och störst chans att befrukta ägget vid samlag är från ungefär tre dagar före ägglossning, till en-två dagar efter. Det kan vara svårt att veta exakt när du har ägglossning, speciellt om du har oregelbunden mens. Men, det finns en del tecken på ägglossning som en del kvinnor upplever, medan andra inte märker någonting.
- Smärta och obehag i nedre delen av magen
- Genomskinliga, sega och trådaktiga flytningar
- Liten blödning
Hormonet LH börjar öka i kroppen ungefär en till tre dagar före ägglossning, och det går att göra mätningar på sitt urin med hjälp av ägglossningstest för att se när hormonet ökar. Testen funkar och ser ut ungefär som ett graviditetstest och finns att köpa på apoteket.
Det finns många olika appar för att hålla koll på din menscykel och ägglossning. Dessa är superbra för att till exempel hjälpa dig att komma ihåg när du hade mens senast och förutse när du får nästa, och när du kommer att ha ägglossning. Många av apparna har även andra funktioner, som att föra logg över sitt humör, sin PMS eller när du har haft sex.
Några exempel på dessa appar är:
Graviditetskalender Flo (Android / Iphone)
Kalender för menstruation (Android / Iphone)
Clue - Menskalender (Android / Iphone)
Trots att man gör beräkningar, test eller letar efter tecken på ägglossning kan det vara svårt att pricka in exakt rätt tillfälle, så för de som försöker bli gravida rekommenderas det att ha samlag minst två till tre gånger i veckan. Spermierna kan överleva flera dygn för att vänta på att ägget blir redo. Vill du inte bli gravid så kan du inte heller lita på dessa uppskattningar, utan bör använda sig av någon typ av preventivmedel.
Jag är gravid!
Grattis, vad härligt att veta att kroppen fungerar som den ska! Med detta besked kan tusen olika tankar och känslor väckas, som lycka, rädsla, förvirring, förväntan - kanske alla på en gång.
Det första steget om du är gravid är att gå till en barnmorska. De svarar på alla dina frågor och funderingar om vad som sker i kroppen, förlossning, barnets utveckling och alla dina frågor och funderingar om att vara gravid. De kommer att hjälpa dig med nästa steg och ge stöd under hela din graviditet.
Jag vill inte ha barn nu
Det är inte alla gånger som ett positivt graviditetstest är en glad nyhet. Det finns många anledningar till att fatta beslut om att göra abort. Kanske har du inte möjlighet att försörja sitt barn eller ge en stabil uppväxt. Du kanske helt enkelt vill vänta till senare i livet, eller så vill du inte ha barn över huvud taget.
Oavsett anledning så är det i Sverige alltid kvinnans beslut om hon vill behålla barnet eller inte. Det spelar ingen roll om du inte är svensk medborgare eller ens bosatt i Sverige. ALLA gravida kvinnor har rätt att göra abort i Sverige, utan att berätta varför eller att bli ifrågasatt för sitt beslut.
Hur sent kan jag göra abort?
Man får själv bestämma att göra abort till och med 18 veckor in i graviditeten. Efter det så måste man få tillstånd av Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen. Man behöver då ha särskilda anledningar för att få göra abort, till exempel att man mår psykiskt dåligt, är väldigt ung, har missbruksproblem eller att fostret är skadat eller missbildat.
Efter 21 veckor och 6 dagar kan fostret överleva utanför kroppen och därför är det inte längre tillåtet att göra abort. Det enda undantaget är om graviditeten utgör en fara för kvinnans liv och hälsa.
Har vi missat något?
Har du några fler frågor omkring graviditet eller hur graviditetstest fungerar? Säg till, vi inkluderar gärna ännu fler svar om du tycker att vi missat något!
Källor:
https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Undersokningar/Graviditetstest/
https://www.graviditetskollen.nu/produkter/graviditetstest/testa-tidigt/
https://www.1177.se/Tema/Gravid/Bli-gravid/Att-bli-gravid/Hur-man-blir-gravid-fragor-och-svar-/
https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/pregnancy-tests
https://werlabs.se/blodprov/fertilitet-graviditet/graviditetstest/
https://mammasidan.se/bli-gravid/gravidsymtom-som-avslojar-att-du-vantar-barn
https://mammasidan.se/gravid/6-maerkliga-tecken-paa-graviditet
https://www.umo.se/kroppen/graviditet/graviditetstest/
https://capio.se/narsjukvard/stockholm/slussen-vardcentral/vard-halsa/provtagning/graviditetstest-1177/
https://www.umo.se/kroppen/graviditet/abort/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fakta-det-har-galler-for-abort-i-sverige
https://www.1177.se/Regler-och-rattigheter/Abortlagen/
https://www.libero.se/du-just-nu/artiklar1/gravid/jag-ar-gravid/
Hittade också https://medisera.se/, någon som testat?