• Menu
  • Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Hur fungerar det?

Header Right

Hur fungerar

  • Bilar
  • Ekonomi
  • Hem & Trädgård
  • Hälsa
  • Kroppen
  • Mat
  • Resa
  • Samhälle
  • Teknik
  • Vetenskap
  • Bilar
  • Ekonomi
  • Hem & Trädgård
  • Hälsa
  • Kroppen
  • Mat
  • Resa
  • Samhälle
  • Teknik
  • Vetenskap

Hur fungerar en solfångare?

Senast uppdaterad: januari 12, 2021 Teknik

Nu för tiden blir det allt vanligare att man ser dessa svarta rutor på väggar och tak runt om i landet men vad är det för någonting egentligen? Trots att solfångare har funnits ända sedan 50-talet så har de kanske inte varit lika vanliga som de är nu.

Med allt prat om växthuseffekt och en ökad förståelse för hur viktigt det är att tänka på miljön, om inte för oss själva utan för våra framtida generationer, så är det förståeligt att man börjar titta på andra lite mer miljövänliga alternativ.

Och solfångare är definitivt ett bra och miljövänligt alternativ som dessutom sparar dig pengar i längden, men hur fungerar de egentligen? Och funkar de i ett land som Sverige?

det Korta svaret:

En solfångare är precis vad namnet antyder; en manick som fångar upp solens strålar och omvandlar dem till värmeenergi som man kan använda till att till exempel värma upp ett hus eller vatten.

Den lite längre förklaringen

I motsats till vad namnet antyder så behöver man faktiskt inte konstant sol för att de ska fungera, utan de kan alstra energi och värma upp vatten även under molniga dagar, såväl som under det lite mörkare vinterhalvåret. Med det sagt så fungerar de ju så klart bäst under de dagar när solen står högt på himlen.

När det gäller solfångare så finns det flera olika varianter att välja på, och de har alla olika fördelar och nackdelar.

Solfångare med vakuumrör

Detta är en av de vanligaste solfångarna och också en av de mer effektiva. Dock är de lite mer på den dyra sidan jämfört med de andra varianterna, men det är ju som sagt något som du tjänar tillbaka så småningom när du sparar in på kostnader på el och vattenuppvärmning.

Hur de fungerar är genom vakuumrör i glas som har en koppartråd inuti. Denna koppartråd är också vad som sedan leder värmen ut ur röret och vidare in i en ackumulatortank där värmen sedan kan lagras eller användas direkt för att värma upp vatten eller varför inte ditt hem. Tack vare vakuumet så kan de värmas upp väldigt snabbt och till väldigt hög temperatur. Tack vare det faktum att rören är runda så är de också väldigt effektiva på att fånga upp solljuset under dagens alla timmar då den runda ytan kan följa solens rörelser över himlen.

Ett annat alternativ till koppartråden är en kopparpistång som innehåller en slags värmeledande vätska som sänks in i röret. I detta fall så värms vätskan upp till en ånga som stiger inuti röret och förflyttar värmen ut ur det, och även i detta fall till en ackumulatortank. För detta alternativ krävs dock att vakuumrören monteras lutande.

Tack vare att rören monteras ett och ett, och eftersom de enskilda rören är väldigt lätta, så är de enkla att montera på egen hand utan hjälp. En annan fördel är också att om ett rör går sönder så är de lätta att byta ut och på så sätt också billigare eftersom du bara behöver byta ut det enskilda röret och inte hela solfångaren.

En nackdel med dessa solfångare är att de dock är ganska ömtåliga och det räcker med en liten spricka för att bryta vakuumet och göra att behållaren slutar att fungera.

Plana solfångare

Även denna är en av de mer populära alternativen. Precis som namnet antyder så är solfångaren en slags platta som fångar upp solens strålar och omvandlar dem till energin.

Även här finns det olika alternativ för hur värmen tas till vara men det vanligaste är att baksidan har en rörslinga som innehåller värmebäraren, vanligtvis glykol eller vatten. Denna värmebärare värms upp genom solfångaren och bär sedan vidare denna värme till generatorn eller ackumulatorn där den används precis som med vakuumröret.

Fördelen med dessa solfångare är att de inte behöver förlita sig på vakuum för att fungera och att de därför har längre livslängd och är något mer stryktåliga. Tack vare den stora ytan så kan de också fånga upp mer sol. Nackdelen dock är att till skillnad från vakuumrören så kan den inte följa solens rörelse över himlen, och går därför miste om viss energi under dagens gång. Detta går dock att motverka genom att montera solfångaren på en ställning som kan lutas utefter solens rörelser.

En annan nackdel är att de är ganska stora, bökiga och tunga, vilket betyder att det är ingen bra idé att försöka sig på att installera dem på egen hand utan en hjälpande hand.

Ett annat problem är att om en panel går sönder så behöver hela bytas ut, i motsats till vakuumrören där bara det enskilda trasiga röret behöver bytas ut.

Poolsolfångare

Detta är kanske den enklare varianten av solfångare men också väldigt effektiv. Vad det består av är mer eller mindre en svart slang som på ett enkelt sätt kan användas till att värma upp en pool.

Det finns andra solfångare som fungerar lite efter liknande teknik. Dessa är en slags svarta tunnor eller rör som finns inuti en behållare med glasfönster. Och vattnet som ska värmas upp omger dessa tunnor. Det är ett väldigt effektivt sätt att värma upp vatten på, framförallt under sommaren när solen syns som mest.

Koncentrerade solfångare

Dessa är kanske de dyraste solfångarna på denna listan. De liknar en stor parabolantenn, med den självklara skillnaden att de inte fångar upp några nya tv-kanaler.

De fungerar genom att fånga upp solens strålar genom inbyggda speglar som reflekterar solenergin. Även här gör dess utformning det mycket lättare att fånga solens strålar även när den rör sig över himlen över dagen, och det gör dem på så sätt väldigt effektiva.

Dessa solfångare kan även användas till att omvandla solenergin till elektricitet.

Solfångare på ett tak.

Funkar solfångare i ett land som Sverige?

Det gör de absolut. Är det något vi svenskar är vana vid så är det hur oförutsägbart vädret kan vara under den svenska sommaren. Ena minuten skiner solen för att den nästa bli utbytt mot regn och rusk. Lyckligtvis funkar solfångare bra ändå då de kan fånga upp solenergi även under mulna och molniga dagar. Detta betyder alltså att de kan värma upp vatten och hus även när vädret kanske inte är det bästa utomhus.

Genom ackumulatorn så kan värmen också sparas under en viss tid, vilket innebär att solfångaren kan fortfarande fortsätta att värma upp ditt hus även om vädret har varit på den lite tråkigare sidan ett tag.

Men hur är det med svensk vinter då? Funkar de då?

Då både panelsolfångarna och vakuumrörsolfångarna själva blir ganska varma så är snö inga större problem, utan det smälter av fångarna ganska lätt. Och precis som under sommarens mulna och molniga dagar så kan solfångarna fortfarande fånga upp solenergi och alstra sin egen energi. Dock är detta som sagt inte lika effektivt som det skulle vara under en varm och solig sommardag, och solfångarna kan tyvärr inte alstra tillräckligt mycket energi för att värma upp vatten och ett hus på egen hand, utan man kan behöva komplettera med annan uppvärmning också, som till exempel vedspis eller pellets och så vidare.

Man jobbar fortfarande på att framställa solfångare som ska kunna värma upp ett hushåll på egen hand, även under lite bökigare förhållanden, som de nordiska förhållandena, men det är fortfarande mer jobb som behöver göras på den punkten innan man har nått dit.

Vad kan man använda solfångare till?

Det främsta användningsområdet för de som finns på marknaden idag är just att värma upp ditt hem och ditt vatten. Det finns som sagt även solfångare som fungerar genom att omvandla solenergin till faktiskt elektricitet också, men dessa är idag inte lika vanliga bland små hushåll utan mer bland de större energijättarna.

Vad är fördelarna med solfångare?

Utöver att vara ett väldigt miljövänligt alternativ när det gäller att värma upp ditt hem och vatten, så är det också ett bra sätt att spara pengar på i längden. Med vissa undantag så är de flesta solfångarna väldigt långlivade, vissa håller även upp till 20 år utan att de behöver bytas ut. De är också i regel ganska lätta att underhålla och kräver inte särskilt mycket stor skötsel utöver det grundläggande.

Vad är nackdelen med solfångare?

Trots att du tjänar tillbaka pengarna som du investerar i längden, så är den första investeringen trots allt en ganska dyr fråga. Som tidigare nämnt så kräver också vissa av dessa solfångare med undantag av vakuumrören även hjälp med installation, vilket i sin tur också kan vara en ytterligare utgift för den som kanske inte har några händiga vänner som är villiga att hjälpa till.

Även om solfångare trots allt fungerar även i vårt mörka och oförutsägbara klimat, och detta även under de mörkare vintermånaderna, så är de som sagt tyvärr inte lika effektiva här som de skulle vara i ett soligare land som till exempel Spanien.

Detta betyder att även fast du kan lita på att de klarar sig själva under sommarhalvåret, så kommer du behöva komplettera med en ytterligare värmekälla så som en vedugn eller öppen spis under vintern.

Kategorier: Teknik Taggar: Energi

Föregående «En person som tvättar stenplattor med högtryckstvätt. Hur fungerar en högtryckstvätt?
Nästa Hur fungerar styrservo? ratt i en gammal bil»

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Hem | Integritetspolicy | Kontakt | Cookies | Om Oss

Copyright © 2023 · Hurfungerardet.nu