En högtryckstvätt är för många husägarens bästa vän, eller den bästa investeringen för sommarstället för att snabbt och på ett enkelt sätt rengöra stora ytor, så som husvägg, altandäck, utomhusmöbler eller varför inte din båt innan säsongen startar. En högtryckstvätt kan även användas för att avlägsna gammal färg innan du ska måla om exempelvis en båt eller en husfasad.
Användningsområdena är många och det kan verkligen underlätta och göra rengöringsarbetet snabbt och enkelt. Men hur fungerar en högtryckstvätt?
det Korta svaret:
Högtryckstvättar används för att rengöra hårt smutsade ytor och föremål. Grundfunktionen på en högtryckstvätt är att det sitter en motor som driver en pump inuti högtryckstvätten. Pumpen i sin tur pressar vattnet via ett munstycke som sedan rengör föremålet.
Det lite längre svaret
En högtryckstvätt fungerar på så vis att inuti maskinen finns både en motor och en pump. Den är uppbyggd av en hydromekanisk motor som driver en pump som tar vatten från vattenutkastet och höjer vattentrycket med hjälp av motorn och pumpen. Du kopplar in din vanliga trädgårdsslang in i högtryckstvättens huvudenhet. Vattnet pressas ut genom ett munstycke i en koncentrerad stråle och spolar bort smuts och till exempel mossa.
I en vanlig vattenslang ligger vattentrycket på cirka 4 bar, medan en högtryckstvätt ger ungefär 130–160 bars vattentryck och slår därför bort smutsen med dess kraft. Vattnet slungas med en enorm fart och gör så att hårt smutsade ytor, gammal flagnad målarfärg eller smutsiga och fettiga ytor rengörs väldigt mycket snabbare än om du skulle ha rengjort dessa ytor för hand.
För att få bort så mycket smuts som möjligt på kort tid krävs också att högtryckstvätten har ett bra vattenflöde. Nyare högtryckstvättar har ett vattenflöde på cirka 300 - 500 liter/ timme. Du spar oftast på vatten genom att använda högtryckstvätt före en vanlig vattenslang då en vanlig vattenslang förbrukar cirka 3500 liter vatten per timme.
Det finns oftast ett inbyggt filter i högtryckstvätten. Det finns där för att hindra smuts, grus och småsten att komma in i högtryckstvätten. Detta gör att det hindras från att komma ut genom munstycket, med tanke på den enorma hastighet som vattnet slungas ut med och riskerar därför att förstöra föremålet du tvättar.
En del högtryckstvättar använder varmt vatten och en del högtryckstvättar använder kallt vatten. De olika modellerna kan variera i storlek och i utseende, men de har alla samma grundfunktion; att rengöra hårt smutsade ytor.
Däremot kan en högtryckstvätt variera i pris, då det finns stora skillnader kring prestationen, snabbheten och även hållbarheten olika märken emellan. En billigare modell med samma produktbeskrivning som en dyrare variant kanske därför inte utför exakt vad den dyrare varianten gör, även om det står beskrivet i bruksanvisningen.
Modellerna kan även variera i utseende där exempelvis sladdvindan kan se olika ut, eller hur man snurrar sladden till förvaring när apparaten inte används. En högtryckstvätt kan även såklart variera i form, färg och storlek mellan de olika tillverkarna.
Vad används en högtryckstvätt till?
En högtryckstvätt kan med fördel användas till hemmabruk för till exempel husägare eller till sommarstugan. Du kan även använda den för husbil, husvagn, båt, eller andra fordon som behöver rengöring.
Användningsområdena är väldigt många och en högtryckstvätt kan kännas som din bästa vän, då den underlättar jobbet och gör allt lite enklare, roligare och framförallt väldigt mycket snabbare! Här nedan listar vi ytterligare områden den kan användas till.
Rengöring av husfasader
Du kan till exempel använda en högtryckstvätt till att rengöra en husfasad, hustak som samlat på sig alger eller mossa, eller som bara är otroligt smutsig. Kanske har du haft en murgröna eller klätterväxt som klättrat fast på fasaden och förstört målarfärgen och du har äntligen fattat beslutet att ta bort växten och göra fint på husväggen. Då är en högtryckstvätt helt perfekt att använda.
Du har kanske även har en bergsvägg intill din sommarstuga som är täckt av mossa eller smuts som du vill fräscha till genom en tvätt. Du kan även använda din högtryckstvätt till att tvätta rent utemöblerna från smuts och algbildning och få dem att se alldeles nya ut.
För veranda och altan
En högtryckstvätt kan också användas för att rengöra verandan eller altanen. Din trä-veranda kanske börjar se allmänt dassig ut och bildat mossa, eller bara är väldigt smutsig. Då är en högtryckstvätt det perfekta redskapet att ta till för att förenkla jobbet åt dig.
För stora ytor och hårt smutsade objekt
Har du häst eller andra djur kan du använda en högtryckstvätt till att rengöra både hästsläpet och andra redskap och tillbehör. Du kan också spola rent poolen eller andra ytor som är lite hårt smutsade eller för stora för att effektivt göra rent för hand. Högtryckstvättar kan även användas att tvätta bort klotter eller gamla affischer som är klistrade med lim på plank.
Vilka tillbehör brukar ingå i ett köp av högtryckstvätt?
Huvudenheten, självaste högtryckstvätten har oftast en slang på 8-10 meter. Sedan brukar det ingå samma eller liknande tillbehör på de flesta högtryckstvättar. Men det kan såklart variera något bland de olika modellerna och tillverkarna.
Det brukar ingå en avloppsrensare eller rörrensare i de normala högtryckstvättarna. Detta är till för just som man kan ana på namnet, att komma åt att rengöra i avlopp eller rör där man inte kommer åt med några andra rengöringsföremål eller inte kan göras rent med en vanlig vattenslang.
Avloppsrensaren ser ut som en lång kabel och fästs direkt på högtryckstvätten, och inte via sprutpistolen som de flesta andra tillbehör gör. En sprutpistol är oftast ihopkopplad till huvudenheten. Det är den del som leder vattnet och som du använder och riktar strålen med mot objektet du vill tvätta rent.
Andra, mindre tillbehör gör även de skillnad
Det är inte endast de stora huvuddelarna som är viktiga för en högtryckstvätt, även de små delarna gör skillnad. Här nedan listar vi några av dem:
1. Tvättborste används där du vill skrubba rent en yta samtidigt som du spolar med vatten.
2. Oftast ingår en eller flera olika spolmunstycken, som ger olika storlekar och form på vattenstrålen.
3. Terrasstvätt är det tillbehör som används när du vill rengöra en större plan yta, till exempel en altan eller en veranda. Den ser ut som en liten dammsugare med borste undertill, som används för att tvätta till exempel din veranda samtidigt som den spolar vatten.
4. Skumbehållare är till för rengöringsmedlet du väljer för att rengöra de olika ytorna.
Många tillverkare har även en mängd olika extra tillbehör att köpa till för din högtryckstvätt som inte redan ingår i köpet.
Till exempel kan du köpa till en borste för taktvätt, eller fasadtvätt. Eller en ersättare till den sladd som ingår, som är med antitvist funktion. Du kan även köpa ett biltvättskit, olika storlekar på munstycken och andra former av borstar än de som ingår.
Stänkskydd för borstarna är också en bra idé att införskaffa, så att det inte stänker och smutsar ned i onödan runt om där du jobbar. Du kan köpa olika tjocklekar och storlekar på handtag och sprutpistol än de som ingår, för att få bättre prestanda eller ökad vattenmängd.
Listan med tillbehör och olika sorter, former och storlekar av samma tillbehör kan göras lång och de olika tillverkarna har sina olika tillbehör för sina modeller. Det finns alltså en hel att välja mellan, både bland högtryckstvättar och dess tillbehör.
Jämför alltid olika tillverkare och modeller innan köp
För att undvika att köpa en alldeles för dyr högtryckstvätt i onödan, eller kanske välja en modell som inte håller måttet så rekommenderar vi att du läser på i förväg. Annars är risken stor att du kan råka köpa en högtryckstvätt med för svagt vattentryck. Det är också onödigt att lägga alldeles för mycket pengar i onödan på en dyr modell med samma funktioner som en billigare variant.
Det är därför alltid bäst att du läser ordentligt på innan du ska köpa en högtryckstvätt beroende på vad du ska använda den till. Välj en högtryckstvätt som är anpassad för både din plånbok och dina behov. Ska du till exempel endast använda din högtryckstvätt till att tvätta husfasaden eller familjens cyklar så behöver du inte investera i den allra dyraste modellen.
Olika modeller och finesser
Vad är det då som styr priserna och vilka olika finesser finns det på de olika modellerna? Det finns ett helt gäng olika märken och modeller på högtryckstvättar och det kan därför också skilja tusenlappar åt mellan de olika modellerna.
Eftersom användningsområdena är många och du förmodligen kommer att ha nytta av din högtryckstvätt under många säsonger, så är det en väl värd investering. Men innan du köper en ny högtryckstvätt kan det vara bra att ta reda på vad arbetet du ska utföra kräver för typ av vattentryck.
Och då är frågan hur du väljer rätt modell och kanske till och med märke. Olika användningsområden kräver olika högt vattentryck. För högre vattentryck krävs en starkare motor. De högtryckstvättarna med en starkare motor ingår ofta i den lite dyrare prisklassen, och används till bland annat att tvätta rent ett båtskov.
Två huvudtyper av högtryckstvättar
Högtryckstvätten kan även delas in i två huvudtyper. Kall- eller hetvattentvättar.
Kallvattentvättar kan användas med både kallt och varmt vatten. Hetvattentvättar är generellt dyrare och värmer kallt vatten för att arbeta mer effektivt mot smuts och fett med hjälp av en dieseldriven motor.
Till de billigare högtryckstvättarna ingår det oftast en kortare slang, men det underlättar ofta om du köper en med en lite längre slang beroende på vad för arbete du ska utföra. Detta gör att du slipper flytta omkring på högtryckstvätten.
Vissa högtryckstvättar har slangar som är cirka 10-12 meter långa, vilket är en ganska lagom och bekväm längd för att underlätta ditt arbete. De olika modellerna kan även ha olika kvalitet på slangen som ingår. Det kan skilja sig i hur styv eller mjuk slangen är. En mjukare slang är alltid enklare att hantera.
För att slippa linda ihop sladden själv efter användning kan du välja en högtryckstvätt som har en sladdvinda som automatiskt och smidigt snurrar tillbaka sladden efter användning.
Bra att tänka på vid val av högtryckstvätt är också att välja en med en tillräckligt lång strömkabel, så att maskinen kommer säkert undan från vatten.
Många välkända och etablerade märken erbjuder reservdelar om någon del på din högtryckstvätt skulle råka gå sönder. Till exempel så kan det vara smart att förvara din högtryckstvätt på ett frostsäkert ställe för att undvika att vissa delar går sönder i kylan.
Eftersom en del saker du vill rengöra kräver rengöringsmedel så bör du se till att vid val av högtryckstvätt så är det bra om du väljer en maskin där du lätt kommer åt att fylla på och byta medlet. Någonting annat som också är viktigt att tänka på är att välja rätt rengöringsmedel som är anpassat för ändamålet men även för miljön. Tänk på att välja biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel.
Kommer du att behöva flytta runt på din högtryckstvätt så kan det också vara lämpligt att se till att den modell du väljer har de rätta handtagen för att underlätta lyften för dig.
Historia
Högtryckstvättarna utvecklades under 1930-talet i USA och har utvecklats mycket sedan dess. De kom först till Europa under andra världskriget med de amerikanska trupperna som var stationerade i Tyskland.
Där fanns en man vid namn Alfred Kärcher som ombads att reparera och underhålla de amerikanska högtryckstvättarna. Då passade han på att vidareutveckla idén och uppfann en egen variant av högtryckstvätt med bland annat förbättrat tryck, vars konstruktion än idag är gällande.