• Menu
  • Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Hur fungerar det?

Header Right

Hur fungerar

  • Bilar
  • Ekonomi
  • Hem & Trädgård
  • Hälsa
  • Kroppen
  • Mat
  • Resa
  • Samhälle
  • Teknik
  • Vetenskap
  • Bilar
  • Ekonomi
  • Hem & Trädgård
  • Hälsa
  • Kroppen
  • Mat
  • Resa
  • Samhälle
  • Teknik
  • Vetenskap

Hur fungerar det med förmånsbil?

Senast uppdaterad: december 3, 2019 Bilar, Samhälle

I dagligt tal så är det många som använder ordet förmånsbil och tjänstebil i princip som ett utbytbart uttryck. Men faktum är att de faktiskt betyder två helt olika saker, och båda kommer med både för- och nackdelar för den anställde som väljer att utnyttja det ena eller det andra.

Men så vad är då egentligen en tjänstebil och vad är en förmånsbil och vad är skillnaden?

det Korta svaret:

En tjänstebil är som namnet antyder; en bil som du använder i tjänsten. Medan en förmånsbil är en bil som du använder även privat.

Vad​​​​ är en tjänstebil?

En tjänstebil är en bil som ägs av företaget och som används uteslutande för arbetet. Detta är alltså inte en bil som den anställde är menad att använda utanför arbetet eller privat. Om det finns misstanke om att en tjänstebil används privat och du inte kan bevisa motsatsen, exempelvis genom körloggar, så finns det en risk att du måste få betala straffskatt.

Som en regel så kan du köra din tjänstebil privat max 10 gånger om året och/eller max 100 mil totalt under ett år utan att bli beskattad för det. Notera dock att köra fram och tillbaka mellan ditt jobb och ditt hem vanligtvis inte räknas som att köra den under tjänst, det finns dock vissa undantag; som om du till exempel jobbar jour och behöver tjänstebilen för arbetet under denna tiden.

Det finns rapporter om till exempel scoutledare som har blivit belagda med straffskatt för att de har haft scoutgruppens buss stående hemma utanför deras hem utan att kunna bevisa att den inte har blivit använd privat. Kort sagt är egentligen det smartaste att göra här för att undvika straffskatt att dels se till att föra noggranna körloggar (detta kan göras manuellt genom att skriva ner det på papper eller i dator, eller automatiskt genom att koppla en maskinvara till bilen som automatiskt loggar när den används), och framförallt att lämna bilen på jobbet efter dagens slut och lämna av bilens nycklar på företaget innan man går hem.

Exempel på tjänstebilar som är menade att endast användas under arbete och inte privat är exempelvis postens bilar som de använder för att dela ut post på landet, polisbilar och ambulanser och så vidare.

Vad är en förmånsbil?

En förmånsbil å andra sidan är en bil som antingen ägs eller leasas av företaget och som den anställde sedan kan använda även utanför arbetstid privat. Detta ses alltså som en förmån av arbetet och är något som den anställde måste betala förmånsskatt på. Hur mycket skatt som den anställde måste betala beror i sin tur på en del olika faktorer, som exempelvis vad det är för slags bil. Är det en miljöbil så får den upp till 40% miljörabatt på skatten, vilket betyder att du betalar mindre än vad du skulle för en bil i liknande modell som drivs på till exempel diesel eller bensin eller andra fossilbränslen. Även hur mycket koldioxid den släpper ut har betydelse för hur mycket du blir beskattad på din förmånsbil.

Värdet på bilen spelar in när det gäller hur mycket skatt du ska betala. Är det till exempel en bil som klassas som lyxbil enligt skatteverket, så tillkommer ytterligare skatter ovanpå det.

Detsamma gäller huruvida du själv står för bränsle och omkostnader eller om detta är något som din arbetsgivare betalar för.

Det finns mycket som spelar in på hur mycket du behöver betala i skatt för din förmånsbil, även bilens inredning.

Att Skatteverket dessutom ändrar värdet årligen hjälper inte när det gäller att räkna ut hur mycket man behöver bli beskattad för sin förmånsbil. För att göra det lättare och så att du undviker att försöka lista ut det själv så finns det och en praktisk bilförmånsberäknare på deras hemsida där du enkelt kan räkna ut hur mycket du behöver betala i förmånsskatt för din förmånsbil.

Okej, så hittills kostar den här bilen en massa pengar i skatt. Men vad är då förmånen och varför ska jag välja en förmånsbil genom mitt företag istället för en egen bil privat?

När man sitter och går igenom en lista med en massa olika skatter och avgifter som man behöver betala för en förmånsbil så är det kanske lätt att tänka att det inte är mycket man vinner på att ha en förmånsbil genom jobbet mot att ha en privat. Men faktum är att det är faktiskt många fördelar till en förmånsbil mot att äga en bil privat.

Två personer som arbetar i en bil.

Exempel på detta är bland annat att du till exempel många gånger får fri service på bilen. Du får också betala en lägre och fast månadskostnad än vad du skulle få betala för samma bil privat. Även din försäkringskostnad är billigare med en förmånsbil. Sedan finns ju också fördelen att du har möjlighet att ha en miljöbil.

Saker att ha i åtanke när du väljer en förmånsbil

Okej, så du har bestämt dig för att du ska välja en förmånsbil, men vad händer nu? Vad bör du ha i åtanke när du väljer vilken bil du ska ha? Detta är trots allt en bil som du kommer att spendera mycket tid i framöver så precis som när du väljer en bil privat så är det viktigt att du väljer rätt.

Har ditt företag någon policy som reglerar vad för slags val du kan göra?

Det första du bör göra är kontrollera om det finns någon policy på ditt företag som kan begränsa ditt urval av bilar att välja mellan. Detta kan vara allt ifrån en övre prisgräns till bilmärke eller miljöklassning.

Vilken månadskostnad kan du tänka dig att betala för bilen?

När du får en förmånsbil kan det vara en bra idé att ha bilens förmånsvärde i beaktande. Detta kommer nämligen att sättas upp på ditt lönebesked, vilket i sin tur kommer att öka den skatt som du får betala. Med andra ord så kommer du indirekt att få betala en månadskostnad för din nya förmånsbil.

Hur stor bil behöver du idag och under de kommande åren?

Detta är som sagt en bil som du kommer att få spendera mycket tid i, både på arbetet men även privat, och av den anledningen är det viktigt att välja en bil som passar dina behov; detta inkluderar dess storlek.

Har du till exempel familj som behöver få plats? Behöver du mycket plats i bagageutrymmet? Och hur tror du att din situation kommer att förändras över de kommande närmsta åren?

Vad har du för krav på förarmiljö och köregenskaper?

Om du kör mycket så kan det vara en bra idé att tänka på vad du vill ha för miljö- och köregenskaper i din bil. Kör du till exempel långa sträckor så kan kanske en isolering mot ljud och buller vara en bra investering.

Ha dock i åtanke att vissa funktioner och bekvämligheter räknas som extrautrustning, vilket ökar förmånsvärdet på din bil.

Under vilka trafiksituationer kommer bilen att användas?

Beroende på hur och var du kommer att köra din bil så är detta något som är viktigt att ha i åtanke när du väljer vilken bil du ska ha. Kör du exempelvis långa sträckor så är kanske inte en elbil det bästa valet, medan om du kör mycket i stadsmiljö så kan det vara skönt att använda något med en automatväxel.

Är det viktigt för dig att vara miljövänlig?

Till viss del är väl detta lite av en smaksak. Om du bryr dig mycket om miljön och att ta tillvara på miljön så kan det vara smart att välja en miljöbil. Vad som klassas som en miljöbil beror dock på olika faktorer, men rent generellt så brukar man klassa en bil som miljöbil om den drivs av förnyelsebart bränsle och har låga utsläpp. Oavsett så det kan ändå vara något som är bra att ha i beräkningen.

Utöver det så kan en miljöbil också som sagt ge dig en viss procents rabatt på förmånsvärdet vilket ju självklart också är en fördel i långa loppet.

Vad är dina krav på bränsleförbrukningen?

Utöver att betala för bilen i sig genom förmånsskatten varje månad så kommer du ju också antingen direkt eller indirekt få betala för bilens driftskostnad i form av bränsle. Hur mycket du kommer att betala beror ju på vad det är för slags bil och hur mycket bränsle den behöver för att fungera. Här är det därför ganska lätt att kostnaden rullar iväg om du skulle råka välja fel bil.

Med andra ord så finns det en hel del att ha i beräkningen när du väljer mellan att äga en bil privat eller att ha en förmånsbil genom ditt arbete, och även när du sedan väljer vad det är för slags bil och vad för slags egenskaper och förmåner som är viktiga för dig.

Det finns många fördelar och nackdelar att ha i åtanke när du bestämmer dig för huruvida du ska välja en förmånsbil eller ej, men i grund och botten så handlar det om vad du tycker är viktigt i sammanhanget.

Källor


https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rm%C3%A5nsbil

https://www.expressen.se/motor/tjanstebil-2/tjanstebil--sa-funkar-det/

https://redovisaren.nu/2018/09/21/skilj-pa-formansbil-och-tjanstebil/

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/bilforman.4.7459477810df5bccdd4800012339.html

https://www.tjanstebilsfakta.se/kunskap/formansbil

https://jbil.se/vara-tjanster/personalbil-formansbil-eller-tjanstebil

https://www.foretagande.se/foretagsekonomi-rad/tjanstebil-eller-privatbil-vad-ar-mest-formanligt

http://www.alltombilen.com/formansbil.asp

http://www.alltombilen.com/tjanstebil.asp

https://allatjanstebilar.nyteknik.se/tips-rad/artiklar/2017/juni/ska-du-valja-tjanstebil-har-ar-7-saker-att-fundera-over

Kategorier: Bilar, Samhälle Taggar: Arbete, Bilar

Föregående « Hur fungerar p-piller?
Nästa Hur fungerar en GPS? En telefon med GPS på som visar vägen.»

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Hem | Integritetspolicy | Kontakt | Cookies | Om Oss

Copyright © 2023 · Hurfungerardet.nu