• Menu
  • Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Hur fungerar det?

Header Right

Hur fungerar

  • Bilar
  • Ekonomi
  • Hem & Trädgård
  • Hälsa
  • Kroppen
  • Mat
  • Resa
  • Samhälle
  • Teknik
  • Vetenskap
  • Bilar
  • Ekonomi
  • Hem & Trädgård
  • Hälsa
  • Kroppen
  • Mat
  • Resa
  • Samhälle
  • Teknik
  • Vetenskap

Hur fungerar akupunktur?

Senast uppdaterad: februari 27, 2019 Kroppen

Akupunktur är en populär behandlingsmetod i västvärlden mot smärta i muskler, leder, huvudvärk och andra besvär som allergi, beroende, illamående eller depression. Metoden har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin. 

Om man är sjuk eller har någon form av smärta, så menar man enligt kinesisk medicin att flödet av qi, vår livskraft, har hamnat i obalans, men att balansen kan återställas genom akupunktur.

Blod- och energicirkulationen är det viktigaste för att organismens funktioner ska fungera som de ska. Anledningen till att man får många symtom och sjukdomar är rubbningar i cirkulationen. Dessa förändringar kan uppstå vid ångest, stress, ilska, trauman, dålig diet och så vidare. Ditt genetiska anlag kan också spela in.

Med sin rot i Kina har behandlingen använts och utvecklats i tusentals år, den infördes i Europa först under 1600-talet. 

det Korta svaret:

Akupunktur är en behandling mot en rad olika åkommor, bland annat värk, depression och illamående. Metoden använder små nålar och har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin. Efter att behandlingsmetoden utvecklats har den även blivit populär i västvärlden, mot framförallt smärtor i muskler och leder.

Vad är akupunktur?

Vår västerländska akupunktur är inspirerad av, men är något annorlunda är den kinesiska akupunkturen. 

När du får ett mindre sår så läker kroppen oftast det själv utan att du behöver göra något, därför att det kroppens uppgift att läka det som är trasigt. Andra besvär och smärtor läks oftast på samma sätt, men ibland kan kroppen vara i obalans och fördröja eller förhindra läkningen. Man menar att akupunktur kan stimulera kroppens naturliga läkningsförmåga och återställa balansen.

Genom att stimulera vissa punkter på kroppen med nålar utsöndras också endorfiner, vilket ger en smärtstillande, rogivande och lyckogivande effekt. Detta är anledningen till varför även vi i väst väljer att behandla vissa smärtor och tillstånd med västerländsk akupunktur. 

Enligt en studie på möss visar det sig att när akupunkturnålen sätts in, frigörs även ämnet adenosin. Detta ämne verkar endast i vävnaden som nålarna sätts i, men hindrar smärtsignaler från att nå hjärnan.

Alltså går det att bevisa att man kan lindra lokal smärta med hjälp av akupunktur, men gällande andra behandlingsområden finns det ännu inga bevis om behandlingen faktiskt hjälper, eller om inverkan är en placeboeffekt.

Var placeras nålarna?

Om du till exempel har axelbesvär kanske akupunktören väljer att placera 2-3 nålar kring axeln, alltså lokala nålar. Dessa nålar skickar signaler till ditt smärthämmande system i ryggmärgen, som minskar din lokala smärtan i axeln.

Akupunktören kanske även placerar distala nålar, detta betyder att nålarna placeras lång ifrån det smärtsamma området. Anledningen till detta är att även aktivera den generella smärthämmande effekten i kroppen, inte bara för just området som gör ont. Detta kan liknas till den positiva effekt på vår kropp som vi får av fysisk träning.

Västerländsk akupunktur – Hur går det till?

Förberedelser 

Behandlingen börjar med att du svarar på frågor om dina problemområden. Ofta görs också en undersökning då behandlaren känner på de områden som gör ont.

Sedan behöver du ta av sig kläderna som täcker delen av kroppen du ska få behandlad, men oroa dig inte, oftast brukar det gå bra att behålla underkläderna på. Om du ska ligga på mage, rygg eller sida beror på vilket område som ska behandlas.

Att också tänka på innan behandling att du ej bör vara för hungrig eller för mätt, eller stressa mycket innan behandlingen. Försök med andra ord att komma dit i balans.

Dags att sticka!

Dig alltså. Med nålar. Nålarna är mycket tunna och sterila, dessa sticks in i muskler, senor eller bindväv. Ofta används mellan 5 och 12 nålar som placeras på akupunkturpunkter. Vad som avgör vilka av dessa punkter nålarna sätts på är dina individuella förutsättningar så som din ålder, vad du har för besvär och om du tar några mediciner.

Hundratals akupunkturpunkter är fördelade över kroppen. När du har blivit diagnostiserad  av din akupunktör vet de vilka punkter som ska användas för just dig. Varje punkt har nämligen olika egenskaper och funktioner. Dessa kan kombineras eller användas enskilda, för att få önskvärd effekt. Tanken är att om man stimulerar rätt punkter så kommer blockeringar och obalanser i kroppens organ lösas upp, blod- och energicirkulationen kommer i balans och kroppen börjar läka sig själv.

När nålarna är placerade kommer behandlaren att snurra på nålarna för att stimulera vävnaden. Man känna sig lite avdomnad och eller öm runt nålarna, eller så kan det kännas pirrande eller tryckande, varmt eller kallt. Men, det går över fort. Efter ca 20-30 minuter tas nålarna ut igen.

En vanlig missuppfattning är att akupunktur måste göra ont för att få effekt, men det är inte allt säkert att man känner smärta av nålarna.

När märks effekten? 

Oftast görs behandlingen två eller tre gånger i veckan och för många tar det ungefär 5 behandlingar innan de märker en positiv effekt.

Hur mår man efter behandlingen?

En del känner ingenting alls, men det är inte ovanligt att känna sig trött, yr, törstig eller illamående. Det är rekommenderat att dricka vatten och vila lite efteråt. Du kan också få blåmärken efter nålarna, eller känna ännu mer smärta i problemområdena efter behandlingen, men detta går oftast över inom några dagar. Klä dig gärna i något varmt och bekvämt efter behandlingen. Du bör undvika fysisk ansträngning, alkohol och stora mängder kaffe.

Kinesisk traditionell akupunktur

Samma förberedelser görs inför kinesisk akupunktur, som inför den västerländska. Utöver det tar man dessutom en kinesisk pulstagning, där man gör en uppskattning av hur olika organ, vätskor och funktioner fungerar samt en undersökning av tungan.

Med denna metoden tittar akupunktören på helheten kring patienten, både kroppsligt och själsligt, snarare än endast själva problemområdet. Man försöker tillsammans finna roten till problemet genom att förutom själva nålbehandlingen också kika på alla saker som kan påverka besvären. Det kan exempelvis vara stress, livssituation och diet.

Elektroakupunktur

En något nyare teknik för att utföra akupunktur är elektroakupunktur, där man för elektrisk ström mellan de olika akupunkturnålarna. Förutom effekten av själva nålarna så får man även pulserande signaler i muskler, leder och olika bindväv.

Forskning visar på att akupunkturnålar som placeras i muskel och fettvävnad och sedan stimuleras elektriskt, stimulerar muskelsammandragningar och aktiverar ämnesomsättningen. Detta leder till en förbättrad reglering av blodsockret.

Personer som kan dra nytta av detta är överviktiga personer som inte har möjlighet att motionera själva, samt kvinnor med PCOS (polycystiskt ovariesyndrom). Detta är den vanligaste hormonrubbningen bland kvinnor och är förknippad med ökat risk för att utveckla typ 2-diabetes.

Akupunktur och graviditet 

Enligt den traditionella kinesiska medicinen sägs det att “Överskottet av Qi hos modern går till fostret”. Det är inte farligt att få akupunktur under sin graviditet, det finns många besvär och smärtor i samband med graviditet som akupunktur sägs lindra, till exempel illamående, oro, foglossning och humörsvängningar.

Däremot bör man göra behandlaren medveten om att man är gravid, för att säkerheten för fostret alltid ska vara i fokus, vad mamman än behandlas mot.

Akupunktur i förebyggande syfte

En del patienter har inga direkta besvär eller smärtor, men genomgår behandlingen i förebyggande syfte, för att behålla sin inre balans, bättre hantera stress och för att ha ett starkare immunförsvar.

Akupunktur vid spädbarnskolik

Det är inte ovanligt att bebisar gråter, men om barnet gråter okontrollerat i mer än tre timmar i sträck kan det handla om spädbarnskolik. Det är inte bara jobbigt för barnet, utan även för föräldrarna som inte kan lugna barnet.

En upptäckt har gjorts om att akupunktur kan lindra besvären och lugna barnet, både fysiskt och psykiskt. En studie visar till och med att kolikbarn som fick akupunktur grät mindre efter behandling än de barn som fick vanlig standardvård.

Däremot är det många som är kritiska till studien och behandlingen och menar att det är ett tvivelaktigt sätt att behandla små barn genom att sticka nålar i dem.

Men på riktigt - fungerar det egentligen?

Många studier visar på att akupunktur kan vara ett effektivt sätt att lindra en del typer av smärta i skelett och muskler. En stor del patienter hävdar också att behandlingen har fungerat.

En teori om varför det fungerar säger att smärtan i sig inte är något annat än en elektrisk impuls som går från problemområdet och tolkas i hjärnan. Men, om flera smärtande signaler skickas till hjärnan samtidigt så kan den fortfarande bara tolka en. Alltså menar man att simuleringen av akupunkturnålarna hindrar smärtsignalerna från att tolkas av hjärnan.

Samtidigt har det även rapporterats om att behandlingen har en liten eller en osäker effekt. Även fast patienter upplever att smärtan har lindrats, är det i många fall svårt att bevisa om det verkligen var själva nålarna som gjorde skillnad, eller om det i själva verket var en placebo-effekt. 

I fall där behandlingen har gjorts mot andra besvär som beroende eller illamående, finns det inte tillräckliga vetenskapliga bevis för att säga om akupunktur hjälper eller inte. 

Med andra ord, om det verkligen fungerar är svårt att säga. Men det kan vara värt att prova, skulle du känna att dina besvär lindras av behandlingen, så är det ju toppen, vare sig det är en placeboeffekt eller inte.

Qigong

En alternativ metod för att hjälpa kroppen att läka som också är hämtad från Kina heter Qigong. Det är en mental och fysisk övning som involverar meditation, kontrollerad andning, massage, ljudmeditation och posering. Dessa övningar sägs kunna stärka och balansera ditt flöde av qi. Qi, som du nu vet, betyder ju livskraft, och gong kan översättas till övning, alltså är qigong en övning för din livskraft.

Källor

https://illvet.se/manniskan/halsa/forskning-hur-fungerar-akupunktur
https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Behandlingar/Akupunktur/
https://www.akupunkturforbundet.se/vanliga-fragor/
https://www.akupunkturforbundet.se/om-akupunktur/
http://www.ryggomuskler.se/wordpress/?p=211
http://www3.svls.se/sektioner/smas/smaspatientinfo.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21448267
https://www.akupunkturforbundet.se/wp-content/uploads/2017/03/acupuncture_WHO_full_report.pdf http://danielasmassage.se/akupunktur-graviditet/
http://www.klassiskakupunktur.se/behandlingar/
https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/barn/studie-akupunktur-kan-hjalpa-barn-med-kolik/
https://www.his.se/Nyheter-och-kalender/Nyhetslista/Alla-nyheter/Elektroakupunktur-kan-forbattra-reglering-av-blodsocker-hos-overviktiga-kvinnor/
https://en.wikipedia.org/wiki/Qigong

Kategorier: Kroppen Taggar: Kroppen

Föregående «En närbild på en brun utan sol-flaska. Hur fungerar brun utan sol?
Nästa Hur fungerar airdrop? En person som håller uppe en iphone.»

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Hem | Integritetspolicy | Kontakt | Cookies | Om Oss

Copyright © 2023 · Hurfungerardet.nu