“Vilken bra sida, kan inte du skicka länken till mig?” Den frågan har du säkert fått några gånger och troligen gör du säkert detta så här: Scrollar upp på sidan, markerar länken, kopierar den, öppnar någon app för att skicka meddelanden, klistrar in länken och skickar.
Det låter ju ganska smidigt, men visste du att det går ännu snabbare att skicka via AirDrop? Du kan skicka nästan vad som helst som går att dela via AirDrop, till exempel spellistor, dokument, video, kontakter och platser du har markerat på kartan.
det Korta svaret:
Airdrop är en funktion som låter Apple-enheter dela och ta emot innehåll som bilder och dokument mellan Apple-enheter i närheten. Enheterna skapar ett så kallat P2P-nätverk mellan varandra genom att använda bluetooth och gör det möjligt att skicka krypterade filer till varandra på ett snabbt och säkert sätt.
Trots att det är en väldigt användbar och bra funktion så är det få som faktiskt använder den, eller ens vet om att den finns.
Inte för att den är krånglig att använda, utan för att vi är så vana vid att skicka filer via till exempel meddelanden istället. Det är också ganska lätt, men, för att göra det ännu smidigare att skicka bilder eller dokument till någon som står bredvid dig, prova AirDrop!
Hur fungerar det?
AirDrop skapar ett P2P-nätverk mellan enheterna genom att använda bluetooth. P2P, eller peer-to-peer, är en slags wifi-uppkoppling mellan endast enheterna som mottar och skickar. Ingen internetuppkoppling som 4G eller annan wifi-anslutning används för överföringen.
Era enheter skapar varsin brandvägg runt uppkopplingen som gör att filerna som ni skickar mellan varandra är krypterade. Detta betyder att det är säkrare att skicka filer via AirDrop, än via till exempel e-post.
Att skicka filer på detta viset, över wifi-uppkoppling gör att det går snabbare än att skicka filer genom det vanligare sättet – med bluetooth.
Hur gör man?
För att använda AirDrop måste du se till att:
- Både du och mottagaren/avsändaren måste ha bluetooth och wifi aktiverat
- Personen du vill skicka till, eller ta emot ifrån, är inom räckvidden av bluetooth och wifi
- Om någon av er har internetdelning aktiverat behöver ni stänga av det
- Du kan ställa in i mottagningsinställningarna för AirDrop så att du endast kan ta emot från kontakter. Det betyder att du måste ha avsändarens mailadress eller telefonnummer som sparad kontakt för att det ska fungera. Om du inte vill lägga till personen som kontakt kan du gå in på mottagningsinställningarna och ange att du kan ta emot från alla istället. Detta kan du ändra när som helst.
För att skicka eller ta emot dokument eller bilder med AirDrop med din iPhone eller iPad:
- Från en app kan du trycka på “dela” eller delningssymbolen. Från appen Bilder är det också möjligt att välja och skicka flera bilder, genom att svepa höger eller vänster.
- Välj vilken kontakt du vill skicka innehållet till.
- Om någon vill dela innehåll med dig kommer du att få en förhandsvisning på innehållet som ett meddelande på din skärm - du får valet att acceptera eller avböja innehållet.
- Om du väljer att acceptera så skickas innehållet till din enhet.
- Du kan också skicka filer mellan dina egna enheter. Om du är inloggad på flera enheter med samma Apple ID kan du snabbt och smidigt skicka innehåll utan att behöva acceptera mottagningen.
För att skicka innehåll från din Mac
- Kontrollera brandväggsinställningarna (Om du skickar mellan två Mac behöver du göra detta på båda datorer). Kontrollera att boxen för “blockera alla inkommande anslutningar” inte är ikryssad.
- Se till att både wifi och bluetooth är aktiverat.
- I menyraden i Finder väljer du “Gå” och klickar på “AirDrop”. I AirDrop-fönstret kan du se alla användare i närheten. Dra det innehåller du vill dela och släpp på personen du vill skicka till.
- Du kan också öppna innehållet och klicka på dela direkt i appen, då kan du välja dela via AirDrop. Då kommer det upp en ruta på mottagare i närheten där du kan välja vem du vill skicka till.
- När mottagaren accepterar ditt innehåll skickas filen direkt.
Cyber-flashing
Nej, det är ingen funktion som AirDrop-skaparna hade i åtanke när de skapade AirDrop. Likväl är det ett fenomen som rapporterats av en del användare som har haft deras mottagarinställning på att de kan ta emot filer från alla enheter i närheten.
Då hade någon i deras närhet tagit tillfället i akt och skickat oönskade bilder eller filer till dessa användare. Vad för typ av innehåll det var som skickades får du gissa själv.
Om du vill undvika att detta händer dig kan du sätta dina mottagarinställningar på “endast kontakter” eller stänga av funktionen helt.
Vilka enheter kan jag använda AirDrop på?
Du kan använda AirDrop på:
- iPhone - iPhone 5 och senare modeller
- iPad - iPad Mini och iPad 4 och senare modeller
- iPod touch 5
- Mac - de flesta Mac som har operativsystemet OS X Lion och nyare versioner av OS X. Däremot kan det hända att vissa Mac gjorda före 2010 kan sakna funktionen.
Men jag har en Android, funkar det då?
Nej. Funktionen fungerar endast mellan Apple-enheter. Men, det finns liknande funktioner om du använder andra typer av enheter, med till exempel Android eller Windows. En del Android-enheter har en liknande funktion, NFC (Near Field Communications), som tillsammans med Bluetooth kan dela filer på ett liknande sätt.
Du kan ladda ned program och appar som SHAREit, eller Filedrop, som gör att du kan dela filer över wifi mellan en rad olika enheter som Android, Windows och iOS.
Du kan också använda molnlagring som Google Drive, Dropbox eller Microsoft OneDrive. Detta är ett lagringsutrymme online där du får tillgång till dina filer från alla dina enheter, allt du behöver göra är att logga in. Du behöver då alltså inte ens skicka och spara innehållet mellan dina enheter, du kan bara förvara allt online i din molnlagring och spara utrymme på dina enheter. Du kan också komma åt dina filer var som helst genom att logga in på ditt lagringsutrymme.
AirPlay
En annan funktion som du kan använda mellan dina Apple-enheter är AirPlay. Det är en app som låter dig dela innehåll direkt till exempelvis din TV eller högtalare som stödjer AirPlay.
Du kan till exempel spegla exakt vad du ser i din iPhone på din Apple-TV, snart fungerar det även på fler typer av smart-TV, från bland annat Samsung och LG. Du kan också spela musik trådlöst via högtalare som stödjer AirPlay.
Du kan till och med göra det på enheterna samtidigt. Du kan exempelvis visa en video på din TV och ha ljudet i dina högtalare, eller spela samma eller olika låtar i olika rum om du har flera högtalare. Allt detta kan du kontrollera genom AirPlay-appen i din iPhone, iPad eller en annan Apple-enhet.
Ett smartare hem
Varför inte ta ytterligare ett steg och göra ännu mer av ditt hem möjligt att kontrollera genom en app? Över 100 varumärken världen över har gjort sina apparater och enheter HomeKit-kompatibla, alltså möjliga att kontrollera med Home-appen.
Du kanske sitter en kväll i soffan under en varm filt med din Mac och bävar inför att gå in i ditt kalla sovrum? Inga problem - du kan höja temperaturen i sovrummet från datorn. De mornar du har velat snooza de där extra 10 minuterna, men du kan inte för att det då skulle innebära att du inte hinner brygga din livsviktiga kopp kaffe? Slappna av - sätt igång kaffekokaren från mobilen!
Du behöver inte ens trycka på några knappar - du kan bara säga åt din virtuella assist Siri, som finns inbyggd i ditt Apple-operativsystem, att göra det åt dig.
Om du har en Apple-TV eller en homepod (smarthögtalare med röststyrning och Siri-intelligens) behöver du inte ens vara hemma för att kontrollera ditt hem. Du kanske sitter i bilen på väg hem och önskar att komma in genom dörren och mötas av värme, musik och tända lampor, utan att ha lämnat det igång hela dagen? Be Siri från din iPhone att göra det med hjälp av din Apple-TV eller homepod innan du kommer hem, hon fixar det gärna!
Ringer det på dörren och du vill veta vem som står utanför, utan att behöva öppna dörren och kolla? Du kan sätta upp en kamera vid ytterdörren som du kan se i din Apple-enhet.
Nu kanske du tror att ditt liv inte kan bli mycket enklare. Fel! Du kan göra så att allt sker automatiskt, till exempel att lamporna släcks, temperaturen sänks och att avslappnande ljud från regnskogen spelas varje dag vid samma tid när du brukar gå och lägga dig.
Du kan ställa in så att lamporna tänds när du är nära ditt hem genom att använda platstjänsten i din mobil, eller att automatiskt släcka alla lampor om ingen längre är där.
Teknologi är fantastiskt, vad tror du att vi kan göra om 100 år?